JP Morgan voorspelt een groeiende cryptomarkt

JP Morgan, een zeer grote Amerikaanse bank, is in een recent rapport erg positief over de cryptomarkt. Eerder nog noemde het Bitcoin een kandidaat-substituut voor goud en recent pompte de grootbank eigenhandig geld in het blockchainanalysebedrijf TRM Labs. Vooral de oorlog in Oekraïne en het reguleren van de cryptomarkt kan volgens experts voor groei zorgen. Toch blijft het belangrijk om met twee woorden te spreken, zeker als het over beleggingen gaat.

Groeiende cryptomarkt door westerse sancties tegen Rusland

Bij de prognose wijst de Amerikaanse grootbank onder andere op de Westerse sancties die de Russische economie momenteel treffen. Deze sancties en het ineenstorten van de roebel kan ervoor zorgen dat de lokale crypto-ontwikkeling in een stroomversnelling raakt. Het kopen van cryptocurrency biedt voor Russische bedrijven en burgers meer zekerheid dan het aanhouden van roebels.

De Amerikaanse bank wijst er alvast op dat het volume Bitcoin in roebels alleen al op de eerste dag van de invasie tot bijna 1,5 miljard is gestegen. Vooral de stablecoins kenden een sterke groei. Stablecoins zijn cryptomunten waarvan de waarde is gedekt. Ze zijn ontworpen om relatief stabiel te blijven en ze bieden dus zekerheid in onzekere tijden. Op de cryptomarkt is het al langer zo dat wanneer stablecoins groei kennen, ook andere cryptomunten dat voorbeeld volgen. Een algemene groei van de cryptomarkt zit er volgens de Amerikaanse grootbank dan ook aan te komen.

Het is zeker niet de eerste keer dat men bij het instorten van een munt overstapt op cryptomunten. Ook in onder meer Turkije, Venezuela en Brazilië zorgde een ineenstortende munt voor een massale overstap naar cryptomunten. Toch is er ook enig voorbehoud te maken. Een overstap naar cryptomunten is namelijk enkel mogelijk als er voldoende middelen voorhanden zijn. Nu de Russische economie op alle vlakken wordt getroffen en steeds meer dreigt te worden afgesloten van de wereldeconomie, is de situatie niet een-op-een te vergelijken met bijvoorbeeld de situatie in Brazilië.

Koersverloop bewijst dat politieke gebeurtenissen Bitcoin niet klein krijgen

De cryptomarkt is de Russische invasie hoe dan ook goed doorgekomen, zeker in vergelijking met de opstapelende verliezen op de aandelenmarkten. Onder meer Bitcoin, nog steeds een graadmeter op de cryptomarkt, gedroeg zich heel stabiel. Op 23 februari was een Bitcoin bijvoorbeeld € 33.839,29 waard. Toen de Russische invasie op 24 februari startte, volgde even een kleine daling naar € 33.059,64, maar het herstel liet zich al snel optekenen. Drie weken na het begin van de oorlog schommelde de koers van Bitcoin zelfs tussen € 35.000 en € 37.000, beter dan voor de invasie.

De goede resultaten hebben overigens ook met andere gebeurtenissen op de cryptomarkt te maken. Zo lijkt de Amerikaanse president Joe Biden steeds meer open te staan voor het normaliseren van de cryptomarkt. De Verenigde Staten willen nu eenmaal niet achterblijven als het op innovatieve technologieën aankomt. Ook Europa lijkt open te staan voor een beter juridisch kader, waarbij men de harde toon van weleer steeds vaker laat varen.

Uiteraard blijft de cryptomarkt moeilijk te voorspelen, zeker in het licht van de politieke gebeurtenissen. Als cryptohandelsplatformen bijvoorbeeld worden gedwongen om de Russische cryptobelegger uit te sluiten, zal dat uiteraard gevolgen hebben voor de waarde van grote munten als Bitcoin. Op het moment van schrijven lijken dergelijke plannen voor alle duidelijkheid nog niet te bestaan.