Hoe koop je NFT veilig online?

Je kunt er bijna niet meer omheen. NFT’s. Overal op het internet verschijnen artikelen of advertenties over het aan- of verkopen van NFT’s. Maar zoals met alles dat je online kunt kopen zijn er ook risico’s verbonden aan het kopen van NFT’s. De hoogste tijd dus om je te informeren over hoe je veilig een NFT kunt kopen.

Wat is een NFT

Een NFT is een Non-Fungible Token, het eigenaarschap van een digitaal product. Met een NFT kun je bijvoorbeeld muziek of digitaal vastgoed.

Wat heb je nodig om een NFT te kopen?

Om NFT te kunnen kopen heb je een wallet en voldoende Ether nodig. Je kunt beiden makkelijk regelen via bijvoorbeeld Coinbase. Daarna kun je op bijvoorbeeld OpenSea een NFT aanschaffen.

Naast een wallet, Ether en een marktplaats heb je ook een dosis gezond verstand en een goede beveiliging van je online privacy nodig. De wereld van NFT’s is namelijk nog relatief nieuw met een hoop aanbieders van NFT’s die niet legitiem zijn. Daarnaast is een fout snel gemaakt in de blokchain, en is er helaas geen klantenservice die je kunt bellen om de transactie terug te laten draaien.

Voor- en nadelen van NFT’s

Het belangrijkste voordeel van NFT's is dat ze uniek zijn. De herkomst kan herleid worden omdat informatie over hun vorige eigenaren opslagen is. Met deze verificatiefunctie kunnen NFT's meer vertrouwen genereren in de markt. Bovendien zijn NFT's onafhankelijk van andere NFT's in de blockchain en kunnen ze alleen als geheel worden gebruikt.

Echter staan NFT’s nog in de kinderschoenen en het is onduidelijk hoe goed ze bestand zijn tegen corruptie, hackers, fraude en technische en menselijke fouten. Daarnaast zijn de prijzen vraaggestuurd, welke waarde NFT's in de toekomst zullen hebben is nog onbekend.

Iets om rekening mee te houden bij nieuwe hypes zoals NFT's, is dat nieuwe digitale kunst opeens van grote waarde kan zijn. En zoals bekend, daar waar geld en waarde is, daar zijn criminelen. Om je online veiligheid te vergroten en je NFT’s beter te beschermen is het verstandig om gebruik te maken van een VPN.

Wat kun je met een VPN?

VPN's hebben veel functies die bijdragen aan een veilig en anoniem internet. Het gebruik van een VPN maakt surfen op het internet veiliger. Een manier om dit te doen is om de VPN de werkelijke locatie te laten maskeren. Het laat geen sporen achter op het internet.

Je kunt volledig anoniem op internet surfen door verbinding te maken met een veilige VPN. Op de website Wat is een VPN van ExpressVPN wordt duidelijk uitgelegd wat een VPN is en wat het voor je kan doen. Maar waarom heb je het nodig? Een VPN maakt bijvoorbeeld jouw gegevens ontoegankelijk omdat een bedrijf deze niet kan verzamelen. Jouw gegevens zijn waardevol, dus bedrijven verzamelen je gegevens graag. Een VPN kan dit voorkomen.