Randstad voelt teruggang conjunctuur

De koers van het cyclische aandeel Randstad is aangekomen bij één van de laagste niveaus van het decennium. Het bedrijf heeft hard te lijden onder de wereldwijde recessie. Het gros van de analisten stelt dat Randstad rond een koers van 11 euro op haar fair value noteert. De consensus over het aandeel ligt dan ook op houden.

De onderstaande grafiek laat de relatieve ontwikkeling van beurskoers van Randstad en de AEX -index zien over de afgelopen 5 jaar. Te zien is dat Randstad de AEX -index tot en met 2007 fors outperformde. Sinds eind 2007 begon de koers van het aandeel Randstad hard in te zakken en ging het slechter doen dan de AEX -index. Per maart 2009 noteert het aandeel Randstad op nog geen 40% van haar waarde van 5 jaar terug.

Bron: Thomson Reuters

De bovenstaande grafiek toont de relatieve ontwikkelingen op jaarbasis van de bruto-nationale producten van de G7 landen. Te zien is dat deze BNP ’s een hoge correlatie met elkaar hebben. Per eind 2007 gingen de diverse BNP ’s hard omlaag door de entré van de kredietcrisis. De effectenbeurzen volgden deze tred direct en de cylcische aandelen, zoals Randstad , ging in een nog forser tempo omlaag. Duidelijk is dat het aandeel Randstad een hoge bèta heeft en dus een hoger risico; bij opgaande beurzen gaat het aandeel harder omhoog en bij neergaande beurzen gaat het aandeel harder omlaag.

Bron: Thomson Reuters