Aandeel ING in korte tijd verdubbeld

Topman Jan Hommen van ING heeft in een vraaggesprek met de Volkskrant de leiding van het bedrijf gevraagd af te zien van hun bonus over 2008. De mededeling komt net op een moment dat het aandeel weer aan het opkrabbelen is van zijn all time low van een aantal weken geleden. Analisten zijn overwegend positief over het aandeel.

Beloningsbeleid
Topman Jan Hommen zei in het vraaggesprek met de Volkskrant dat veel managers bereid zijn hun bonus in te leveren. Hommen: "Dit is een moreel appel en vragen daarom aan de top 1200 om van hun bonus af te zien". ING bevestigde vandaag dat het de bonussen gaat terugvragen zonder daarbij precieze details prijs te geven.

Daarnaast zal ING over 2009 voorlopig geen bonussen uitkeren. Hommen:"Pas als er een nieuw beloningsbeleid is, zullen we variabel belonen. Maar dan alleen als de ING Groep in totaal positief is." Hommen verwacht in 2010 met een nieuw beloningsbeleid te komen dat zal gelden voor bijna alle medewerkers van ING.

Er is vel ophef ontstaan rond de bonussen die ING aan haar werknemers wil uitkeren over 2008 omdat het concern staatssteun heeft ontvangen om zich door de financiële crisis te worstelen. Het bleek dat werknemers voor in totaal 300 miljoen euro aan bonussen tegemoet konden zien. Daarnaast bleek dat de nieuw beoogd topman Patrick Flynn 100.000 aandelen ING tegemoet kan zien, wat natuurlijk ook niet op veel sympathie kon rekenen. Hommen reageert hierop door te stellen dat Flynn geen bonus krijgt maar een vergoeding voor wat hij bij zijn oude werkgever, de Britse zakenbank HSBC , zal inleveren.

Zelf ontvangt Hommen voorlopig geen salaris omdat de topman is akkoord gegaan met de voorwaarde dat hij pas betaald wordt wanneer het beloningsbeleid voor 2010 is vastgesteld.

Licht positief
Voor het aandeel ING staan op dit moment 20 koop-, 16 houd- en 9 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus voor het aandeel licht positief is. Het gemiddelde koersdoel van de laatste 10 afgegeven adviezen is 8,05 euro, wat een verwacht rendement is van 58%.

Voor 2009 verwachten de analisten gemiddeld een winst per aandeel van 97 eurocent, wat een koers/winstverhouding oplevert van 4,46.

Verdubbeld
De koers van het aandeel ING is in de afgelopen twee weken ruim verdubbeld van 2,50 euro op 6 maart naar boven de 5,10 euro op het moment van schrijven, zoals in de grafiek hieronder is te zien. De beurswaarde van ING is hierdoor sinds vandaag weer meer dan 10 miljard euro. De koers ligt echter nog ver weg bij 23 euro die het aandeel een jaar geleden noteerde, wat een negatief rendement is van 78%.


Bron: Thomson-Reuters