Analisten blijven verdeeld over Philips

Woensdagmorgen maakte elektronicabedrijf Philips bekend dat het wederom een overname heeft gedaan voor zijn lichtdivisie, waarmee het zijn positie in de markt voor regelapparatuur versterkt. Ook kwam deze morgen ING Wholesale Banking met een researchrapport waarin zij Philips tot één van de favoriete vroegcyclische aandelen bestempelen.

Dynalite
Vandaag maakte Philips bekend het Australische lichtbedrijf Dynalite over te hebben genomen. Het elektronicaconcern heeft hierbij geen financiële details vermeld. Dynalite is gevestigd in Sydney, Australië, en produceert regelapparatuur voor verlichting. Het concern is opgericht in 1989 en heeft kantoren in Australië, het Verenigd Koninkrijk, China en Dubai. Bij Dynalite zijn ongeveer 130 werknemers in dienst.

In 2008 wist Dynalite een dubbelcijferige winstmarge en omzetgroei te realiseren. De verwachting is dat Dynalite deze prestatie de komende jaren zal voortzetten doordat het nu toegang heeft tot Philips ’ uitgebreide distributienetwerk. De producent zal worden opgenomen in de Lightning-divisie van Philips . Door de overname versterkt Philips zijn positie in de markt voor regelapparatuur voor verlichting. De totale markt hiervan wordt geschat op 2 miljard euro.

Favoriet
De analisten van ING stelden vanmorgen in een onderzoeksrapport dat het tijd wordt om in vroegcyclische aandelen te stappen. Onder de 9 favoriete aandelen behoorde onder andere Philips . Mede daarom heeft de zakenbank het advies voor het aandeel verhoogd van houden naar kopen. Het koersdoel is opwaarts bijgesteld van 13,80 euro naar 15 euro. Analist Jan Hein de Vroe verwacht dat het grootste deel van Philips ’ portfolio in de komende kwartalen zal uitbodemen en heeft mede daarom het advies voor het aandeel verhoogd van neutral naar buy. De analist ziet een koopkans door de recente zwakte van het aandeel. Het koersdoel is door de analist verhoogd van 13,80 euro naar 15,80 euro.

Voor het aandeel staan momenteel 16 koop-, 15 houd- en 13 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is, maar hieruit blijkt wel dat analisten redelijk verdeeld zijn. Ook uit de afgegeven koersdoelen blijkt dat analisten verdeeld zijn. Het hoogste koersdoel is afgegeven door de analisten van Unicredit en bedraagt 16,50 euro. Het laagste koersdoel is 10 euro, afgegeven door zowel de analisten van Kepler Research als Macquarie Research. Het gemiddeld koersdoel van de laatste 10 afgegeven koersdoel bedraagt 13,50 euro. Op basis van de slotkoers van gisteren bedraagt de verwachte outperformance van het aandeel 10%.