Outlook Wolters Kluwer valt tegen

Wolters Kluwer kwam woensdag met een trading update over het derde kwartaal. Analisten zagen verscheidene tegenvallers in de publicatie en waren zelfs onaangenaam verrast door een last die het concern het afgelopen kwartaal heeft genomen. Daarnaast zijn analisten teleurgesteld over het feit dat het concern zijn outlook handhaaft.

Meer besparen
Wolters Kluwer maakte woensdag bekend in de komende jaren nog meer te willen besparen. In 2011 wil het concern de jaarlijkse kosten omlaag gebracht hebben met 140-160 miljoen euro ten opzichte van het huidige niveau, waar het eerder nog uitging van 120 miljoen euro. De uitgever zal onder meer gaan besparen op de it-infrastructuur en verschillende operationele processen te standaardiseren. Daarnaast wil Woters Kluwer in Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië verder in de kosten snijden.

De uitgeverij houdt wel vast aan zijn verwachting voor 2009, wat betekent dat de marge op het aangepaste bedrijfsresultaat ongeveer even hoog zal zijn als in 2008. Hierbij wordt niet rekening gehouden met de kosten voor het besparingsprogramma. Dit jaar zal de vrije kasstroom naar verwachting uitkomen op circa 350 miljoen euro tegen constante wisselkoersen. Vanaf volgend jaar wil het concern een positieve kasstroom realiseren van meer dan 400 miljoen euro, wat onder andere zal worden aangewend voor het uitkeren van dividend aan aandeelhouders en verbetering van de financiële positie.

SNS Securities
Analist Michel Veul stelt in zijn researchrapport dat de trading update dat het management van Wolters Kluwer vooralsnog heeft weten te bespeuren, wat de analist al had ingecalculeerd. De analist vindt het positief dat het concern zijn doelstelling voor de kostenbesparingen heeft verhoogd, maar is negatief over de last van 197 miljoen euro die het concern het afgelopen kwartaal heeft genomen op uitgeefrechten. Al met al concludeert Veul dat er een gemixt beeld is ontstaan over Wolters Kluwer . Vooralsnog blijft de analist echter bij zijn buy-advies met een koersdoel van 15,50 euro.

Royal Bank of Scotland
Analist Paul Gooden van RBS hoopt meer duidelijkheid te krijgen van Wolters KLuwer over de doelstellingen voor 2010 en daarna. De analist vraagt zich bijvoorbeeld af of Wolters Kluwer een vlakke margeontwikkeling in 2010 verwacht. Antwoorden hierop hoopt Gooden te krijgen tijdens de analsitenbijeenkomst later deze dag.

Petercam
Effectenhuis Petercam stelt in een reactie dat het een beetje teleurgesteld is in Wolters Kluwer . Analist Thijs Berkelder vindt de doelstellingen van Wolters Kluwer voor 2010-2012 niet echt baanbrekend en is van mening dat dit reeds in de verwachtingen van de analisten is verdisconteerd. Daarom vindt de analist het dan ook jammer dat er niet een van de doelen voor 2009 is verhoogd. Petercam heeft momenteel een hold-advies voor Wolters Kluwer uitstaan.