Consensus HSBC loopt terug

HSBC , de grootste bank in het Verenigd Koninkrijk, meldt afgelopen maandag om in navolging van haar Amerikaanse sectorgenoten Bank of America en Citigroup ook een fonds op te gaan richten om haar off-balance structured investment vehikels mee te beschermen. Haar exposure op de hypotheek en de asset-backed vermogenstitels bedraagt rond de 45 miljard dollar. HSBC zal dit fonds niet in de markt brengen maar op haar eigen balans plaatsen. Bank of America en Citigroup hebben hun mega-fonds van 80 miljard dollar niet op haar balansen geplaatst. Doordat HSBC zelf haar off-balance exposure naar haar balans overbrengt betekent dit dat zei nu zelf garant gaat staan voor de openstaande schulden. Zakenbank Goldman Sachs schat dat HSBC dit jaar nog eens een bedrag van 12 miljard dollar zal moeten afschrijven op haar hypothecaire leningen.

Binnen de Europese financiële sector hebben (afgezien van ABN AMRO) alleen Kas Bank en Standard Chartered een positieve performance dit jaar. Door de recent forse koersdalingen van de financials stijgt het dividendrendement van deze fondsen (gemeten door het recent uitgekeerde totale dividend te delen door de huidige koersen) richting de 4,5%. HSBC heeft een dividendrendement van 4,69% en een forward pe van 11,5 die boven het Europese gemiddelde ligt. De afgelopen jaren lag de koerswinstverhouding van HSBC tussen de 11 en de 14.

De recente sub-prime perikelen leiden tot een afname van de waardering voor het aandeel zowel op de beurs als qua adviezen. De consensus over het aandeel is wat terug gezakt richting houden. Het gemiddelde van de koersdoelen staat echter nog royaal boven de huidige koers (rond de 22% hoger op 1010 GBp).