Waarderingen blue chip banken in de Benelux omlaag

De waarderingen voor de grote banken genoteerd aan de Euronext Amsterdam en aan de Euronext Brussel zijn fors terug gelopen. De waarderingen van de kleinere banken gemeten d.m.v. de forward pe ligt hoger dan die voor de grotere banken. Zo hebben Kas Bank en F. van Lanschot hogere forward pe’s dan de grotere sectorgenoten. Redenen hiervoor zijn de minder grote internationale exposure en daarom dus minder last van de sub-prime perikelen. Tevens zit er op de meeste kleinere aandelen een liquiditeitspremie die een hoger rendement opleverd.

Momenteel ligt het dividendrendement (uitgaande van een gelijke dividendbetaling in het afgelopen jaar) ruim boven het risicovrije rendement (4,66%). De waarderingen op basis van de forward pe’s zijn ook flink terug gelopen.

Forward pe’s financials Benelux
Nationale bank van België 5,19
Dexia 7,27
F. van Lanschot 12,86
Fortis 5,48
ING Groep 7,34
Kas Bank 13,18
KBC 9,63

Gemiddelde forward pe: 8,70
Forward price/earnings per share (forward pe) = slotkoers / winst per aandeel 2006.
De forward PE van bedrijven met een verlies per aandeel in 2006 worden niet meegenomen bij het berekenen. Het meerekenen voor het gemiddelde zou daarom het gemiddelde ten onrechte omlaag halen.


Dividendrendementen financials Benelux
Nationale bank van België 2,21
Dexia 4,47
F. van Lanschot 3,90
Fortis 7,56
ING Groep 5,04
Kas Bank 5,93
KBC 3,55

Gemiddeld dividendrendement: 4,66%
Dividendrendement = uitgekeerd dividend per aandeel in 2007 / slotkoers.

Bovenstaand overzicht toont aan dat de grotere banken nu ook het hoogste dividendrendement bieden c.p. Uitbijter is Ageas dat dit jaar 1,40 euro per aandeel aan haar aandeelhouders uitkeerde. Mocht dit bedrag in 2008 ook betaald worden dan ligt het dividendrendement op 7,56%, op basis van de huidige koers.

De consensus over de banken blijft positief. Te zien is dat de meeste analisten de grotere banken prefereren ten opzichte van de kleinere banken. Zo staan ING Groep , Ageas , Dexia en KBC hoog op de kooplijsten met koersdoelen ruim boven de huidige koersen.