Analisten prefereren Nestlé boven Unilever

De Zwitsers zakenbank UBS heeft onlangs een aantal Europese voedingsmiddelenproducenten geanalyseerd en concludeert dat zowel Unilever als Nestlé een moeilijke periode tegemoet gaan. Hun collega’s bij JPMorgan Chase & Co zijn een soortgelijke mening toegedaan bij Unilever , maar zien juist voor Nestlé nog voldoende mogelijkheden.

Terughoudendheid Unilever

Over Unilever is UBS terughoudend. Het derde kwartaal zal naar verwachting profiteren van zwakke vergelijkingscijfers in Brazilië in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De verkopen zullen volgens de analisten een plus van 2% laten zien. Het slechte zomerweer in Europa zal waarschijnlijk wel een negatief effect hebben gehad op de ijsverkoop. Zodoende hanteert UBS voor Unilever een ‘neutral-advies’.

JPMorgan Chase & Co gaat zelfs nog verder dan UBS en hanteert voor Unilever een ‘underweight-advies’. De analisten stellen vast dat de verkopen geslonken zijn, waarmee de omzetdoelstellingen voor heel 2014 onder druk kunnen komen te staan.

Deze overwegend terughoudende houding voor het aandeel komt terug in de consensus. Er staan maar liefst 19 houdadviezen uit, met daarnaast nog 8 koop- en 7 verkoopadviezen. Met een gemiddeld uitstaand koersdoel van 31,31 euro zien daarbij analisten nog wel een opwaarts potentieel van 5,5%.

Aanhoudend zwakke groei voor Nestlé

Voor Nestlé stelt UBS vast dat de autonome omzetgroei in het derde kwartaal na het sterke voorgaande kwartaal is teruggevallen. Daarbij blijven de analisten erover bezorgd dat de winstgroei van Nestlé in de opkomende landen een te positieve veronderstelling geven. De toename van de omzet in deze regio’s zal in de komende jaren waarschijnlijk aanzienlijk lager zijn en onder het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar liggen, aldus UBS . Zij komen voor Nestlé dan ook niet verder dan een ‘neutral-advies’ met een koersdoel van 66,50 Zwitserse frank.

JPMorgan stelt net als voor Unilever bij Nestlé vast dat de resultaten voor de komende jaren onder druk kunnen komen te staan. Kijkend naar 2015 en de discussie over een aanhoudend zwakke groei. Van alle Europese levensmiddelen is voor JPMorgan Nestlé het favoriete aandeel, waardoor er een ‘overweight-advies’ uitstaat met een koersdoel van 71 Zwitserse frank.

Voor Nestlé blijkt dat analisten een eveneens redelijk neutrale houding voor het aandeel aannemen met 13 houdadviezen, maar daar ook 9 koopadviezen tegenover staan. Slechts 2 analisten hebben daarbij een verkoopadvies afgegeven, waarmee de consensus licht positief is. In vergelijking met Unilever zien analisten echter wel meer opwaarts potentieel. Met een gemiddeld koersdoel van 71,44 euro verwachten zij een rendement van 10,6%.