Verdeeldheid over Deutsche Börse

De recente resultaten van Deutsche Börse hebben tot verdeeldheid geleid onder analisten. Waar een aantal van hen van mening zijn dat de Duitse beursexploitant door zijn solide handelsvolumes nog voldoende opwaarts potentieel biedt, zien anderen voldoende redenen om hun negatieve advies voor het aandeel kracht bij te zetten.

DZ Bank heeft zijn koersdoel voor Deutsche Börse met 2 euro opwaarts bijgesteld tot 73 euro, waarbij het advies is blijven staan op ‘kaufen’.

De resultaten voldeden aan de verwachtingen van analist Thorsten Wenzel, waarbij de beursexploitant profiteerde van de volatiliteit en significant hogere handelsactiviteit. De extreem lage rente kan echter wel in de nabije toekomst een negatieve factor zijn, zo besluit Wenzel.

Neutrale opinies

Morgan Stanley heeft zijn ‘equalweight-advies’ voor Deutsche Börse herhaald. Analist Anil Sharma schrijft in zijn onderzoeksrapport dat het nieuwe doel voor het operationele resultaat hogere kosten impliceert, als gevolg van een licht neerwaarts risico. De solide handelsvolumes en de nieuwe topman moeten echter enige bescherming bieden, aldus de analist.

NordLB hanteert eveneens een houdadvies voor Deutsche Börse, maar heeft wel het koersdoel verhoogd met 14 euro tot 68 euro. De analisten stellen dat de beursexploitant de verwachtingen heeft overtroffen dankzij een hoge activiteit bij zijn klanten en buitengewone baten. Dat de koers tijdelijk onder druk kwam te staan is volgens hen het gevolg van hoop bij beleggers op een dividendverhoging.

Barclays ziet onzekerheid

De Britse zakenbank Barclays heeft zijn koersdoel voor Deutsche Börse verlaagd van 57,50 euro naar 55 euro, waarbij het advies is gehandhaafd op ‘underweight’. Analist Daniel Garrod stelt dat het aandeel zonder een duurzaam herstel van de handelsvolumes momenteel op 18 keer de verwachte winst voor 2015 hoog gewaardeerd is.

Deze hoge waardering is volgens de analist onzeker en bovendien zijn de kosten gestegen. Mede daarom heeft Garrod zijn verwachtingen voor de winst per aandeel voor 2015 en 2016 verlaagd met 4%.

Consensus Deutsche Börse

De verdeeldheid van analisten over Deutsche Börse komt terug in de consensus voor het aandeel. Er staan 6 verkoop-, 8 houd- en 7 koopadviezen uit.

De koers van Deutsche Börse is de afgelopen maand gestegen met 8% tot 70,75 euro. Met een gemiddeld koersdoel van 64,27 euro rekenen analisten hiermee op een negatief rendement van 9,2%.

De bandbreedte voor de koersdoelen is echter fors. Zo heeft HSBC een koersdoel van 80 euro afgegeven en ziet het daarmee een opwaarts potentieel voor de koers van 11,6%, terwijl Barclays met een koersdoel van 55 euro een koersdaling voorziet van 28,6%.