Recordverlies E.ON leidt nog niet tot afstraffing

E.ON presenteerde recent een recordverlies dat niet in de smaak is gevallen bij analisten. Volgens marktvorsers zijn de vooruitzichten voor dit jaar daarbij zwak en komt de koers zodoende onder druk te staan. Desondanks is de consensus niet zo slecht en rekenen analisten gemiddeld op voldoende rendement.

E.ON leed over het afgelopen jaar een nettoverlies van 3,2 miljard euro, waar dat eer jaar eerder nog een nettowinst van 2,1 miljard euro was. De Duitse energie-exploitant zag de onderliggende winst dalen met 24% tot 1,6 miljard euro, terwijl de eibtda afnam met 9% tot 8,3 miljard euro. Dit was volgens het bedrijf vooral te wijten aan hoge afwaarderingen.

Daarbovenop waarschuwt E.ON dat een herstel voorlopig zal uitblijven door de huidige lage olieprijzen en negatieve valuta-effecten. Voor 2015 rekent het bedrijf op een ebitda van 7-7,6 miljard euro en een onderliggende winst van 1,4-1,8 miljard euro.

Zwakke vooruitzichten

Kepler Cheuvreux hanteert voor E.ON een ‘reduce-advies’ met daarbij een koersdoel van 12 euro. Analist Ingo Becker schrijft in zijn rapport dat het nettoverlies slechter dan verwacht is uitgevallen, terwijl de vooruitzichten zwak zijn. De analist rekent dan ook op een slechte koersontwikkeling voor het aandeel.

Independent Research heeft zijn koersdoel voor E.ON met 0,30 euro licht neerwaarts bijgesteld tot 14,30 euro. Analist Sven Diermeier stelt dat het grootste energieconcern van Duitsland aan zijn eigen verwachtingen heeft voldaan. De ramingen voor 2015 zijn daarentegen iets zwakker dan verwacht uitgevallen. Het advies is blijven staan op ‘halten’.

Consensus E.ON

De consensus voor E.ON is licht positief. Er staan momenteel 4 verkoopadviezen uit, maar ook 10 houd- en evenzoveel koopadviezen. Wel heeft het recordverlies geleid tot een bedrukkend sentiment rond het aandeel.

Vooralsnog impliceert het gemiddeld koersdoel dat analisten voldoende opwaarts potentieel zien. Met een gemiddeld koersdoel van 15,28 euro bedraagt het verwacht rendement 8,8%. Koersdoelen die recent zijn afgegeven liggen echter onder dit niveau, wat aangeeft dat analisten hier op lijken terug te komen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V..
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.