Philips blijft hoog op kooplijsten

Philips presenteerde deze ochtend voorbeurs haar cijfers over het vierde kwartaal van 2007. De omzet bedroeg in dit kwartaal 8,37 miljard EUR wat een stijging betekende van 3,8%. De EBITA in dit ditzelfde kwartaal kwam uit op 865 miljoen EUR. De resultaten waren beter dan analisten vooraf hadden verwacht. Bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee meldde in een toelichting op de cijfers dat Philips op schema ligt om de doelstellingen zoals die zijn opgenomen in de ‘Vision’-strategie in 2010 te halen. De doelstellingen die hierin ondermeer staan vermeld zijn dat het concern tussen 2008 en 2010 een omzetgroei wil realiseren van gemiddeld 6% per jaar met daarnaast een jaarlijkse winstmarge van tenminste 10%. Philips heeft de intentie om haar aandeelhouders over 2007 een dividend van 0,70 EUR per aandeel uit te keren wat een stijging ten opzichte van 2006 van 17% betekent.

De analisten van Ageas Bank hadden gerekend op een omzet van 8,18 miljard EUR. De analisten noemen de organische groei van 3% van de medische divisie in de Verenigde Staten positief vanwege de moeilijke marktomstandigheden. Daarnaast deden de divisies Verlichting en Consumentenelektronica het met een organische groei van 10% en 8% beter dan verwacht. De analisten gingen uit van 7% en 3%. Mede daarom handhaven zij het koopadvies.

Vorige week vrijdag verlaagden de analisten van Lehman Brothers het advies alsook het koersdoel voor Philips . Dit omdat de analisten verwachten dat ondermeer de economische crisis ertoe zal bijdragen dat de verwachtingen omtrent de groei niet zullen worden behaald. Het advies werd verlaagd van kopen naar verkopen en het koersdoel van 33,50 EUR naar 21,- EUR.

Toch blijft het optimisme onder de analisten overheersen wanneer we kijken naar het aantal koop-, houd- en verkoopadviezen. Met 29 koop-, 2 houd- en 2 verkoopadviezen staat het concern in de sector elektronica op de tweede plaats achter Siemens (31 koop-, 5 houd- en 0 verkoopadviezen). De forward P/E (huidige koers / winst per aandeel 2006) is momenteel met 5,60 de laagste in deze sector. Het gemiddelde koersdoel bedraagt op dit moment 34,76 EUR. Uitschieter naar boven zijn de analisten van ING met een koersdoel van 42,- EUR. Zij noemen Philips “een koopje”. De neerwaartse utschieter is het al eerder genoemde Lehman Brothers met een koersdoel van 21,- EUR.

Op 27 maart 2008 organiseert Philips haar algemene vergadering van aandeelhouders. De resultaten over 2007 worden op 18 februari 2008 gepresenteerd. De presentatie van de resultaten over het eerste kwartaal wordt op 14 april 2008 gehouden.