'Binnen vijf jaar geen Albert Heijn meer in België'

Binnen vijf jaar is het merk Albert Heijn opnieuw uit het Belgische retaillandschap verdwenen. Dat zegt retailexpert Gino Van Ossel, professor marketing aan de Vlerick Business School, tegenover de krant De Tijd in een reactie op de fusie tussen de retailgroepen Ahold en Delhaize .

Van Ossel wijst erop dat Ahold in België niet kan optornen tegen Delhaize , dat over een veel groter netwerk beschikt en bovendien op een sterk merk kan terugvallen.

De Nederlandse retailgroep Ahold werkte al enkele jaren aan de uitbouw van een netwerk van dochtermerk Albert Heijn in België. Bijna vier jaar geleden werd in Brasschaat een eerste vestiging geopend. Eind vorig jaar telde de Nederlandse keten een dertigtal Belgische filialen.

Bedoeling was om over twee jaar een Belgisch netwerk van een vijftigtal winkels uitgebouwd te hebben. Door de overname van Delhaize door Ahold zal die strategie echter wellicht worden bijgestuurd.

Eind aan Belgische expansie

Het zou volgens Gino Van Ossel daarbij geen zin hebben om met het merk Albert Heijn in België verder te gaan. Hij voorspelt dat het Nederlandse merk over vijf jaar in België niet meer zal bestaan.

“De Belgische vestigingen van Albert Heijn zullen worden gesloten of zullen tot winkels van Delhaize worden omgebouwd,” meent de marketeer. “Dat is bedrijfseconomisch ook de meest logische weg. In de foodretail heeft men immers voldoende winkels nodig.”

Albert Heijn heeft op dit ogenblik eenendertig Belgische winkels. Dat is volgens Van Ossel te beperkt. Hij voorspelt dan ook dat de expansie van Albert Heijn in België snel zal stilvallen.

Wel benadrukt hij dat de fusie tussen Delhaize en Ahold voor de Belgische consument wellicht goed nieuws zal zijn. Voor een aantal artikelen zouden prijsdalingen mogen worden verwacht, hoewel hij waarschuwt dat die impact ook niet mag worden overroepen. In Nederland zijn de prijzen in de supermarkten goedkoper dan in België.

Bron: Express.be

Maar volgens Gino Van Ossel zal in België nooit een Nederlands prijsniveau kunnen worden gehanteerd. België wordt immers gedwarsboomd door zijn hoge loonkosten.