Add Value Fund vindt bod TenCate te laag

In hun nieuwste maandbericht geven Willem Burgers en Hilco Wiersma, fondsbeheerders van Add Value Fund, een uitgebreide analyse van de recente ontwikkelingen rond een aantal Nederlandse small- en midcapaandelen. De fondsbeheerders zoomen dit keer nader in op o.a. TenCate, ASM International , BE Semiconductor , Acomo , en Accell . Er zijn diverse wijzigingen in de winsttaxaties. Het bod op TenCate weerspiegelt volgens de fondsbeheerders niet de volledige ondernemingswaarde.

Willemburgers
Wim Burgers

TenCate verdient meer

Koninklijke TenCate rapporteerde tevredenstellende cijfers over het eerste halfjaar. Drie dagen vóór publicatie van de halfjaarcijfers kwam het bericht dat een consortium onder leiding van Gilde Buy Out Partners voornemens is een openbaar bod van EUR 24,60 uit te brengen. Het bestuur van Koninklijke TenCate ondersteunt deze bieding en beveelt het unaniem aan.

Wiersma en Burgers zijn van mening dat de voorliggende bieding niet de volledige ondernemingswaarde van Koninklijke TenCate reflecteert. Het is nog wachten op het biedingsbericht voor zij een definitief standpunt innemen.

Hogere winsttaxatie voor ASM International

De cijfers van ASM International waren beter dan verwacht, maar de prognose voor de verwachte orders bleef achter bij de marktconsensus (net als bij BE Semiconductor ). Voor de middellange termijn blijven de perspectieven op voortgaande groei onveranderd positief. Het vorige inkoopprogramma van eigen aandelen is afgerond en gezien de riante netto kaspositie van ASM International houden de fondsbeheerders rekening met een hernieuwd inkoopprogramma of een belastingvrije agiobonus.

Dit kan eind oktober worden aangekondigd. Burgers en Wiersma verhogen de taxatie van de winst per aandeel 2015 naar EUR 3,05.

Hilcowiersma
Hilco Wiersma

Lagere winsttaxatie BE Semiconductor presenteerde halfjaarcijfers die goed aansloten bij de marktverwachting, maar achterbleven bij de consensus voor wat betreft de vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar. De orderingang lag 16,7% lager dan een jaar eerder. Wel blijft CEO Blickman positief over de perspectieven op middellange termijn. Met een tweede plaats op de wereldmarkt van back-end producenten lijkt BE Semiconductor uitstekend te zijn gepositioneerd voor verdere groei.

Voor 2015 verlagen de fondsbeheerders van Add Value Fund de winsttaxatie van EUR 2,15 naar EUR 1,75 per aandeel (2014: EUR 1,87) en voor 2016 verwachten zij een lichte stijging naar EUR 1,85.

Licht neerwaartse winsttaxatie Acomo

Voor Acomo passen zij ook de winsttaxatie licht neerwaarts aan. Gezien de aard van de activiteiten van Acomo zijn de gerealiseerde resultaten over het eerste halfjaar geen garantie voor eenzelfde trend in de tweede jaarhelft. De fondsbeheerders wijzen op onevenwichtigheden die indirect van invloed zijn op de wereldwijde handel, zoals recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten en in de Eurozone.

Extreme weersomstandigheden lijken steeds vaker voor te komen en ook dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de agrarische activiteiten wereldwijd. Verder blijft voedselveiligheid en -regelgeving een voortdurend terugkerend onderwerp.

E-bikes stuwen resultaat Accell

Accell Group kwam met uitstekende cijfers over het eerste halfjaar 2015, de fietsenproducent profiteert nadrukkelijk van haar leidende positie op het gebied van elektrische fietsen. Voor het tweede halfjaar verwacht het management een voortzetting van de gunstige onderliggende trends.

Op basis hiervan verwacht Accell over het tweede halfjaar 2015 een toename van omzet en resultaat, onvoorziene omstandigheden voorbehouden. De fondsbeheerders verhogen hun taxatie van de winst per aandeel 2015 naar EUR 1,50.

Tot nu toe laten de halfjaarcijfers over het algemeen een tevredenstellende ontwikkeling zien. Daarmee ligt er voor geheel 2015 een solide basis voor een ruime dubbelcijferige gemiddelde winstgroei in de portefeuille, waarbij het effect van mogelijke omzet- en winstverhogende acquisities nog niet is inbegrepen.