Analisten onzeker door groot verlies E.ON

EON maakte deze week het grootste verlies ooit bekend als gevolg van onder meer een miljardenafschrijving, maar de resultaten onderaan de streep waren desondanks beter dan waar de markt vooraf op anticipeerde. Dit heeft tot grote verdeeldheid geleid onder analisten, die zowel koop- als verkoopadviezen voor het aandeel hebben afgegeven.

EONmaakte op 9 maart bekend dat over 2015 een verlies is geleden van 7,7 miljard euro. Het Duitse energiebedrijf moest miljarden afschrijven op zijn kolen- en gascentrales, omdat deze niet langer rendabel zijn. Het betekende een verdubbeling van het verlies van 3,2 miljard euro dat over 2014 werd geleden.

De rode cijfers kwamen voor de markt niet als een verrassing, omdat EONal in het derde kwartaal waarschuwde 8,3 miljard euro af te schrijven vanwege lagere elektriciteit- en grondstofprijzen. Over de tweede helft van 2015 kwamen de totale impairmentlasten uit op 8,8 miljard euro.

De winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie nam met circa 10% af tot 7,56 miljard euro, maar was daarmee beter dan de 7,15 miljard euro waar analisten in doorsnee rekening mee hielden.

Ondanks het megaverlies heeft EONaangekondigd het dividend te handhaven op 0,50 euro per aandeel.

Koerspotentieel aanwezig

Norddeutsche Landesbank heeft zijn advies op ‘kaufen’ gehandhaafd en hanteert daarbij een koersdoel van 10 euro. De resultaten over het afgelopen jaar boden voor analist Holger Fechner geen verrassingen. de analist stelt dat het nu tijd is voor de nieuwe richting die EONis ingeslagen en ziet potentieel voor een koersherstel.

Investeringsbank Equinet heeft het advies op ‘accumulate’ staan met een koersdoel van 10,50 euro. Analist Michael Shepherd stelt dat de ebitda en het nettoresultaat hoger zijn dan waarop werd geanticipeerd. De eerste helft van 2016 wacht echter wel een aantal belangrijke momenten, zoals een mogelijk definitieve oplossing in de strijd met de politiek voor de financiering van atoomstroom.

Teveel risico’s

Kepler Cheuvreux heeft zijn advies voor EONlaten staan op ‘reduce’ en hanteert daarbij een koersdoel van 8 euro. Analist Ingo Becker schrijft in zijn rapport dat het energiebedrijf dankzij eenmalige effecten de verwachtingen heeft overtroffen. Veel waarde hecht de analist hier echter niet aan.

DZ Bank heeft zijn ‘verkaufen’ advies voor EONop 9 maart herhaald en het koersdoel licht verlaagd van 8 euro naar 7,80 euro.

Analist Werner Eisenmann stelt dat de resultaten van het energiebedrijf iets boven de marktverwachtingen zijn uitgekomen. Vanwege de waardeontwikkeling in Rusland en Turkije, de diepterecords voor de stroom- en gasprijzen alsook de aanstaande dividendverlaging zijn er echter nog teveel risico’s aanwezig volgens de analist om het aandeel een koopadvies te geven.

analist.be Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.be

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.