RWE in middenmoot energiesector

Onlangs (vrijdag 22 februari 2008, red) maakte het Duitse nutsbedrijf RWE AG haar resultaten over 2007 bekend. Ondermeer de nettowinst daalde met 30,9 procent tot 2,66 miljard euro. De resultaten waren licht onder de verwachtingen van analisten en mede daarom hebben zij hun adviezen bijgesteld. Ondanks deze bijstelling blijven zij positief over het aandeel.

Resultaten
De nettowinst daalde in 2007 met 30,9 procent tot 2,66 miljard euro. Deze daling is vooral te wijten aan uitzonderlijke items. In het vierde kwartaal leed RWE AG een onverwacht verlies van 168 miljoen euro. Dit kwam door niet geplande onderbrekingen in de kerncentrale van Biblis en daarnaast een opgelegde verlaging van de transmissietarieven. RWE AG kondigde aan dat het concern een investeringsprogramma gaat doen ter waarde van 30 miljard euro in de periode 2008 – 2012. De hoofdreden van deze investering is om een vijandelijke overname te vermijden.

RWE AG in middenmoot
De koers-winstverhouding voor RWE AG bedraagt op dit moment 11,73. Afgezet tegen haar sectorgenoten bevindt het concern zich in de middenmoot. Uitschieters zijn Drax Group PLC Group (4,80) en United Utilities (28,99). Het dividendrendement van RWE AG is de één na hoogste in de sector, te weten 4,36. Alleen Elia heeft een hoger dividendrendement; 4,45. EDF noteert het laagste dividendrendement van de sector: 1,79.

Analisten blijven positief
Over het algemeen blijven analisten positief over het aandeel. Met 23 koopadviezen krijgt het zelfs de meeste koopadviezen van de sector, gevolgd door E.ON met 20 en SUEZ met 11 koopadviezen. Daarnaast zijn er voor RWE AG 5 houd- en 3 verkoopadviezen afgegeven, waarmee het aandeel een rating van 4 sterren heeft.