Koersdoelen Siemens fors bijgesteld

Gisteren (maandag, red.) gaf het Duitse technologieconcern Siemens een winstwaarschuwing af. Het concern heeft te maken met problemen rond enkele projecten. Dit kwartaal zal het bedrijf naar verwachting 900 miljoen euro kwijt zijn aan kosten rond bestellingen die vertraging hebben opgelopen of zijn geannuleerd. Diverse analisten hebben hun advies en/of koersdoel neerwaarts bijgesteld.

Minder inkomsten
De problemen deden zich vooral voor in de afdeling ‘Fossil Power Generation’. Het Transrapid-project in China, waar de divisie ‘Mobility’ verantwoordelijk voor is, heeft een vertraging opgelopen. Dit zal leiden tot een inkomstenvermindering van naar schatting 200 miljoen euro. Daarnaast liep de divisie Siemens IT Solutions and Services een groot contract mis doordat een Britse klant deze annuleerde.

De financiële crisis zal volgens Siemens in de eerste drie maanden van 2008 haar grootste impact hebben op het concern. Siemens herhaalde de winstdoelstellingen voor 2010 en kondigde daarnaast aan dat het volgend jaar definitief een voortgang zal boeken richting deze doelstellingen.

Ongeveer een maand geleden zei bestuursvoorzitter Peter Löscher nog dat Siemens de winstdoelstellingen voor 2008 zou gaan halen en dat het concern nog niet was geraakt door de economische neergang.

Aandeleninkoop managers
Daarnaast werd gisteren bekend dat de topmannen Peter Löscher en Joe Kaeser voor een bedrag van 3,5 miljoen euro eigen aandelen hebben ingekocht. De transactie van de 53.000 waardepapieren werd door het tweetal gefinancierd door middel van eigen middelen.


Peter Löscher (l) en Joe Kaeser

Forse koersdoelverlagingen
Naar aanleiding van de berichtgeving gedaan door Siemens hebben vele analisten hun advies en/of koersdoel neerwaarts bijgesteld. Op moment van schrijven hebben vandaag (dinsdag 18 maart, red.) 18 analisten hun advies bijgesteld. Gisteren hadden 3 analisten al hun advies en/of koersdoel bijgesteld. De analisten van Lehman Brothers hebben één van de meest verregaande bijstellingen gedaan; Het koersdoel is verlaagd van 150 euro tot 100 euro. Momenteel is het gemiddelde koersdoel afgesteld op 101,24 euro.

De analisten blijven ondanks de winstwaarschuwing over het algemeen positief gestemd over het aandeel. Met 35 koop-, 5 houd- en 4 verkoopadviezen staat het concern binnen de sector elektronica hoog genoteerd.