Favoriete defensieve aandelen SNS Securities

De analisten van SNS Securities hebben recentelijk een lijst met favoriete aandelen opgesteld. De aandelen zijn verdeeld in vier categorieën, te weten Defensive, GARP, Recovery Plays en Theme Plays. Voor elke categorie zijn twee aandelen geselecteerd. In dit artikel worden Mediq en Wolters Kluwer besproken, die geselecteerd zijn binnen de categorie Defensive.

Door onze redactie

Defensive
Ondanks dat de analisten een geleidelijk herstel van de economie verwachten in een normaal patroon blijven de huidige omstandigheden volgens hen onzeker met grote bezuinigingen bij overheden in Europa en onzekerheid over de robuustheid van de financiële systemen.

Voor beleggers met een relatieve aversie tegen risico hebben de analisten aandelen geselecteerd met een defensief profiel. Selectiecriteria zijn een robuuste opbrengsten met daarbij een lage correlatie met macro-economische ontwikkelingen, en daarnaast een aantrekkelijk waardering in termen van EV/ EBITDA , dividend yield en FCF yield. De analisten hebben op basis van deze criteria Mediq en Wolters Kluwer geselecteerd.

Mediq
De analisten stellen dat Mediq als een leverancier van medische producten goed gepositioneerd is in een markt die per jaar kan groeien met 5-6% door de vergrijzing van de Westerse gemeenschap en de daarbij gepaard gaande ziektes. Het concern heeft met zijn Direct & Institutional divisie leidende posities in Nederland, de Verenigde Staten, Duitsland en Scandinavië, wat volgens de analisten kansen biedt om meer aandeelhouderswaarde te creëren.

Verder verwachten de analisten dat de marges voor de Pharmacy divisie in Nederland en Polen zullen verbeteren. Mediq is volgens de analisten aantrekkelijk gewaardeerd, vooral gezien zijn defensieve kwaliteiten en blootstelling aan hoger dan normale groeimarkten binnen de medische markten. SNS Securities heeft voor Mediq een koopadvies uitstaan met een koersdoel van 18 euro.

Wolters Kluwer
Het business model van Wolters Kluwer resulteren in erg stabiele kasstromen, zo stellen de analisten. Dit is te danken aan het feit dat bijna 70% van de opbrengsten behaald wordt van subscriptie contracten die gekoppeld zijn aan de inflatie. De vernieuwingsgraad ligt ook hoog wat een verdere stabiliteit verzekerd.

Volgens de analisten profiteert Wolters Kluwer van de waardering van de dollar tegenover de euro, wat volgens hen zal resulteren in hogere opbrengsten voor 2010, wat de organische groei ook zal zijn. Verder verwachten de analisten dat Wolters Kluwer een sterke stijging van de marges in 2010 zal rapporteren die in de komende jaren verder zal stijgen. Het business model en sterke marktpositie van Wolters Kluwer zorgt ervoor dat het concern hoge vrije kasstromen kan blijven publiceren. Het aandeel is volgens de analisten aantrekkelijk gewaardeerd gezien historische vergelijkingsmodellen en sectorgenoten, en biedt een aantrekkelijk dividend yield. SNS Securities heeft voor Wolters Kluwer een accumulate-advies uitstaan met een koersdoel van 19 euro.