AEGON: solide dividend en aantrekkelijke waardering

Aegon is ernstig afgestraft in de afgelopen jaren. Financials in het algemeen bevinden zich in zwaar weer en voor verzekeraars is het extra nadelig dat de rentes op erg lage niveaus blijven. Zo is de Duitse 10-jaars rente zelfs onder de 0%. Verzekeraars beleggen flink in rente-sensitieve instrumenten zoals staatsobligaties. Vanwege de aanhoudend lage rentes dient Aegon extra kapitaal als reserve aan te houden om in de toekomst te voldoen aan de verplichtingen die zij ten opzichte van de klanten hebben. Weinigen hadden gerekend op de lage huidige rente en dat deze best wel eens een tijd zou kunnen aanhouden. Echter heeft Aegon ervoor gezorgd dat zij een voortdurend uitdagend rentelandschap goed aankunnen.

Dividend Aegon

Aegon betaalt een flink dividend. Op jaarbasis zo rond de 7%.

Aegondividend

Het dividend staat niet echt onder druk aangezien Aegon de laatste jaren voldoende heeft verdiend heeft en er weinig reden is om aan te nemen dat dat significant minder zal worden.

Aegon heeft de afgelopen jaren sterke EBITDA laten zien en handelt momenteel met een PE-ratio (price/earnings) van slechts 6.4 voor 2019. Zie hieronder, EBITDA ligt in de buurt van de €2 miljard waar de market kapitalisatie van Aegon €8.5 miljard is.

Omzetaegon

Duiden die lage waarderingen dan op een rampzalige toekomst?

Niet per se. Aegon is niet erg afhankelijk van China en de problemen rond de handelsrelatie tussen China en de US zouden Aegon niet ernstig moeten schaden.

Omzettenaegon

Echter wordt Aegon wel op de correlatie met andere aandelen verder naar beneden getrokken. Zo werken de markten nu eenmaal.

Solvabel

Aegon is erg solvabel. Aegon heeft momenteel een Solvency Ratio II van maar liefst 211%. Dit betekent dat Aegon meer dan tweemaal de reserves heeft die nodig zijn om een zeer ernstige schok in de financiële markten te weerstaan. Een schok die slechts eens in de 200 jaar voorkomt volgens de berekeningen. Dat soort berekeningen zijn altijd onderhevig aan allerlei assumpties, maar met in het achterhoofd de laatste financiële crisis in 2008 zullen deze berekeningen niet veel te conservatief zijn. Hoe dan ook, Aegon heeft een sterke balans met voldoende reserves voor mindere tijden.

Koersdoel

Een herprijzing van Aegon naar een PE van 8 is realistisch. Aegon zou dan boven de €5 noteren. Aegon is een buy and hold, ook op €5 is er weinig reden om het aandeel te verkopen. Met Aegon kan een goed rendement behaald worden. Het dividend is 7% en veilig en de waardering is erg gunstig.

De auteur, Sven Hubens, is oprichter van Hubens Capital (www.hubenscapital.com). Hubens Capital richt zich op het geven van vermogensadvies aan particulieren en het analyseren van de vooral wat kleinere value stocks.

Koersaegon

De auteur, Sven Hubens, is oprichter van Hubens Capital (www.hubenscapital.com). Hubens Capital richt zich op het geven van vermogensadvies aan particulieren en het analyseren van de vooral wat kleinere value stocks.