Resultaten Roularta stellen analisten teleur

Mediagroep Roularta presenteerde vandaag (17 maart, red.) haar resultaten over 2007. Het concern boekte een fors lagere winst ten opzichte van 2006. De nettowinst kwam uit op 15,9 miljoen euro. Tijdens de persconferentie maakte de West-Vlaamse mediagroep daarnaast bekend niet bereid te zijn haar belang in de zenders VTM en 2Be van de hand te doen.

Fors lagere winst
De nettowinst over 2007 kwam uit op 15,9 miljoen. Dit is ruim een derde minder dan over 2006. Ook was het fors minder dan analisten hadden verwacht; zij rekenden op een winst van 33,4 miljoen euro. Reden voor de lagere cijfers lig in 13 miljoen uitzonderlijke kosten, herstructureringskosten en waardeverminderingen. Daarnaast woog de stijging van de financieringskosten die nodig waren voor de overname van Groupe L’Express (GEE) zwaar op de nettowinst. Tot slot werden er investeringen gedaan in een nieuwe drukkerij.

De omzetstijging kwam uit op 766,8 miljoen euro, waar gerekend werd op 777 miljoen euro. Dit betekende evenwel een stijging van 25,9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De groei is voornamelijk toe te wijzen aan de overname van de Franse Groupe L’Express / L’Expansion die gedaan werd in 2006.

De bedrijfskasstroom (ebitda) in het tweede halfjaar van 2007 daalde met 13,4 procent en de bedrijfswinst (ebit) met 40 procent. Het concern wijdt deze sterke daling volledig aan het traditioneel zwakke derde kwartaal van Groupe L’Express / L’Expansion.

Over 2007 stelt Roularta een brutodividend voor van 0,75 euro per aandeel, wat gelijk is aan het dividend van 2006.

Samenwerking RTL
Roularta maakte tijdens de persconferentie van de jaarcijfers bekend dat het niet bereid is haar belang in de zenders VTM en 2Be te verkopen aan RTL. Wel wil het de mogelijkheden in kaart brengen omtrent een mogelijke samenwerking met de Luxemburgers. RTL heeft meermaals aangegeven graag de Vlaamse markt te willen betreden. De twee scenario’s die het concern heeft geschetst zijn dat ze zelfstandig of via een partnerschap in de loop van 2008 naar Vlaanderen willen komen. RTL ziet alleen VTM en Vitaya als mogelijke partners.

Cijfers teleurstellend
Analisten reageerden teleurstellend op de gepresenteerde cijfers. De analisten van DeGroof verlaagden hun advies van kopen naar verkopen. Naast de teleurstellende cijfers wijzen de analisten op een onzekere advertentiemarkt als voornaamste redenen voor de adviesverlaging. Met 2 koopadviezen, 2 houdadviezen en 1 verkoopadvies zijn de analisten redelijk verdeeld. Het gemiddeld koersdoel is op dit moment vastgesteld op 55,25 euro.