Twijfels over Wolters Kluwer

Afgelopen maandag bevestigde Wolters Kluwer middels een trading update zijn verwachtingen voor het eerste halfjaar van 2010. Het concern verwacht nagenoeg geen autonome omzetgroei, wat enigszins een teleurstelling is voor analisten. Mede daarom hebben sommige analisten besloten hun taxaties voor het aandeel neerwaarts bij te stellen.

Door onze redactie

Bevestiging
In de trading update van Wolters Kluwer komt naar voren dat de uitgever nagenoeg geen autonome omzetgroei verwacht in het eerste halfjaar van 2010. Wolters Kluwer kwam met deze informatie naar buiten nadat het een abusievelijk verstuurde e-mail met informatie over de bedrijfsresultaten had verstuurd.

Wolters Kluwer verwacht een operationele marge in het eerste halfjaar die gelijk zal zijn aan het eerste halfjaar van 2009. Voor heel 2010 verwacht de uitgever een operationele marge van 20-21%. De winst per aandeel wordt door het concern geschat op 1,41-1,45 euro.

Verder herhaalde Wolters Kluwer zijn verwachtingen voor de middellange termijn zoals die eind februari al bekend werden gemaakt. De uitgever verwacht een aanhoudende verbetering van de operationele marge en winst per aandeel bij constante wisselkoersen. De stijgende marges moeten behaald worden door de toegenomen verkoop van elektronische informatie.

Twijfels
De analisten van Jefferies & Co hebben het advies voor Wolters Kluwer verlaagd van buy naar hold, waarbij het koersdoel is verlaagd van 18 euro naar 16,50 euro. De analisten wijzen op de twijfels over het behoud van de marges in 2011, als gevolg van stijgende kosten.

Wisselend beeld
De verwachting van Wolters Kluwer over de organische groei van de opbrengsten over het eerste halfjaar overtreffen de ramingen van analist Michel Veul , terwil de marges de analist enigszins teleurstellen. Toch vindt de analist de trading update positief, aangezien de ontwikkelingen van de opbrengsten beter zijn dan de verwachtingen en de analist verwacht dat de marges in het tweede halfjaar van 2010 zullen stijgen, alsmede in de daaropvolgende jaren.

Veul is verder gecharmeerd van de stappen die het management van Wolters Kluwer neemt waardoor het bedrijf veranderd van vorm. De analist verwacht dat alle genomen stappen zullen resulteren in een herwaardering van de aandelen. Vooralsnog blijft de analist echter bij zijn accumulate-advies met een koersdoel van 19 euro.

Consensus
Momenteel staan er voor het aandeel 7 koop-, 14 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Gesteld kan worden dat het sentiment rond het aandeel licht negatiever wordt door de recente adviesverlaging door de analisten van Jefferies & co.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt 16,77 euro, wat resulteert in een verwacht rendement van 9,80%. Analisten zijn echter zeer verdeeld over het potentieel van de koers van het aandeel. Sommige analisten zijn zelfs van mening dat de koers al te ver is opgelopen en verwachten dan ook in de komende periode een koersdaling, waar andere analisten juist nog voldoende opwaarts potentieel zien.