Afschrijving UBS zorgt voor diverse wijzigingen onder analisten

De Amerikaanse subprimecrisis heeft een grote impact op de financiële wereld. Niet alleen banken in de Verenigde Staten hebben in de laatste maanden afschrijvingen moeten doen. Deze week bekend dat de Zwitserse Bank UBS zwaarder is getroffen door de subprimecrisis dan eerder was aangenomen. In het eerste kwartaal van 2008 verwacht de bank opnieuw meer dan 12,1 miljard euro af te moeten schrijven, wat meer is dan werd verwacht. Analisten hebben naar aanleiding van bekendmaking hun koersdoel neerwaarts bijgesteld maar behouden hun eerder afgegeven advies voor het aandeel. Opmerkelijk is dat er ook een aantal analisten hun advies verhogen.

Afschrijving
Het nettoverlies in de eerste drie maanden, ter hoogte van 7,6 miljard euro, is voor de Zwitserse bank het tweede opeenvolgende kwartaalverlies. UBS maakte eerder al bekend dat de blootstelling van zijn beleggingen aan de onderkant van de Amerikaanse hypotheekmarkt ongeveer 54,5 miljard euro bedraagt. Hierdoor heeft het concern eind vorig jaar al 11,6 miljard afgeschreven op de waarde van zijn subprime-beleggingen. In totaal heeft UBS als gevolg van de subprimecrisis reeds 23,5 miljard euro moeten afschrijven.

Vorig jaar leed UBS voor het eerst in zijn geschiedenis verlies. Het nettoverlies kwam in 2007 uit op 2,6 miljard euro. In 2006 werd er nog een winst geboekt van 7,6 miljard euro.

Bezuinigen
UBS wil nieuw kapitaal vergaren door de uitgifte van aandelen ter hoogte van een bedrag van 15 miljard Zwitserse Frank. In februari werd door de aandeelhouders al een kapitaalsverhoging van 13 miljard Zwitserse frank goedgekeurd. Daarnaast gaat het concern ook bezuinigen door extra banen te schrappen bij zijn zakenbankactiviteiten.

Opsplitsing
Vandaag (vrijdag 4 april, red.) maakte oud bestuursvoorzitter Luqman Arnold bekend een activistische campagne te zijn begonnen om de Zwitserse Bank op te splitsen. Luqman Arnold moest in 2001 de bank verlaten en heeft nu via zijn investeringsmaatschappij Olivant een belang opgebouwd van 0,7%. De oud –CEO wil de asset management-dvisie en de activiteiten in Australië, Nieuw Zeeland en Brazilië in de etalage zetten. Daarnaast wil hij de onderdelen investment banking en private banking afsplitsen. Tot slot stuurt Luqman Arnold aan op wijzigingen in het bestuur van de bank.

Diverse wijzigingen
Analisten hadden de afschrijving aan zien komen. Zij hadden echter een lager bedrag verwacht en dit is dan ook de voornaamste reden voor hen om de gestelde koersdoelen neerwaarts bij te stellen. Gemiddeld werd het koersdoel met 10 Zwitserse frank verlaagd. Zij behouden hun eerder gedane advies voor het aandeel.

Opmerkelijk is dat er ook een aantal analisten hun advies verhogen. Helvea en Société Générale verhoogden hun advies van respectievelijk verkopen en houden naar kopen en houden. Mede door deze advieswijzigingen is de consensus redelijk positief. Op het moment van schrijven zijn er 14 koop-, 16 houd- en 2 verkoopadviezen afgegeven.

Analist Kees de Kort van AFS Capital Management is minder positief gestemd over de gedane afschrijving van UBS . Beluister hier het fragment.