Handhaving doelstellingen Belgacom positief sein voor analisten

Vandaag (woensdag, red.) bevestigde Proximus dat het vasthoudt aan de jaardoelstellingen. Afgelopen vrijdag (11 april, red.) communiceerde de telecomgroep nog voor 2008 niet langer te zullen vasthouden aan een stijging van de bedrijfskasstroom ( EBITDA ) met 14 miljoen euro. Dit door de schorsing van de gsm-tarieven door het Hof van Beroep. Analisten reageerden positief op de vandaag gedane bevestiging.

Handhaving doelstellingen
De jaardoelstellingen blijven volgens Ray Stewart, CFO van Proximus , hetzelfde. Het concern gaat uit van een omzetdaling tot 1% en een stabiele EBITDA -marge van 33% - 34%.

Schadepost van 35 miljoen euro
De Belgische telecomregulator BIPT kondigde onlangs een nieuwe tariefstructuur aan voor mobiele terminatietarieven. Dit zijn de tarieven die gsm-bedrijven mogen aanrekenen aan andere telecomaanbieders om oproepen naar hun klanten af te wikkelen. De Belgische aanbieder BASE ging hiertegen in beroep vanwege onrechte bevoordeling voor Proximus en legde het voor bij het Hof van Beroep van Brussel. Deze schorste begin deze maand de beslissing van BIPT over deze tarieven. BIPT heeft vervolgens eind vorige week een nieuwe tariefstructuur vervaardigd. In dit nieuwe besluit worden de terminatietarieven voor BASE en Mobistar opgetrokken, terwijl die van Proximus , onderdeel van Proximus , wordt verlaagd.

Het nieuwe besluit van BIPT zorgt er volgens de financieel directeur van Proximus , Ray Stewart, voor dat de bedrijfskasstroom van Proximus met 3 miljoen zal dalen. Proximus gaat ervan uit dat het voor de omzet een last ter hoogte van 35 miljoen zal zijn.

Analisten verdeeld
De analisten die het aandeel volgen hebben diverse meningen. Dit komt tot uitdrukking in de consensus is die neutraal is. In totaal zijn er op dit moment voor het aandeel 20 adviezen afgegeven; 8 koop-, 7 houd- en 5 verkoopadviezen.

Vandaag (woensdag, red.) verhoogden de analisten van J.P. Morgan het advies van verkopen naar kopen. De analisten zijn van mening dat Proximus weinig wordt blootgesteld aan sectorrisico’s, waarmee het sterke defensieve kwaliteiten herbergt. Daarom hebben zij hun advies verhoogd en het koersdoel met 3,50 euro opwaarts bijgesteld tot 35 euro.

Eerder deze week verlaagde analist Nico Melsen van KBC Securities zijn advies voor Proximus van kopen naar verkopen. De analist ziet een negatieve impact van de EBITDA voor Proximus en verwacht dat dit van invloed zal zijn op de koers van het aandeel. Het koersdoel wordt door de analist gehandhaafd. Het gemiddeld koersdoel wordt door ondermeer de voorgaande wijzigingen op het moment van schrijven vastgesteld op 33,57 euro.

Correlatie Proximus & KPN
Onlangs deed Analist.nl een uitgebreid onderzoek naar de telecomsector. Hieruit kwam onder meer naar voren dat de correlatie tussen Proximus en KPN 0.32 bedraagt. Alle resultaten van dit onderzoek zijn terug te vinden op Analist.nl/Pro.

Klik hier om u aan te melden of in te loggen.