K/W-verhouding lager dan peer-group

Het aandeel Philips noteert met een fors lagere koers/winstverhouding dan haar sectorgenoten. Na de bekendmaking van Philips ’ omzetverwachtingen (o.a. afname televisies in de VS) daalde het aandeel behoorlijk. Momenteel bedraagt Philips ’ koers/winstverhouding 6,25 en dit is onder het gemiddelde van de peer group. Philips ’ voornaamste concurrent Siemens heeft een 4 maal hogere waardering dan Philips . In de sector is Philips ’ historische koers/winstverhouding een dissonant; de afgelopen jaren was deze ratio lager dan het gemiddelde en ook een stuk stabieler.

Waar beleggers er bij Siemens vanuit gaan dat de winstgroei in de toekomst hard doorgroeit, is de consensus over Philips een stuk sceptischer. Dit komt tot uitdrukking in diverse ratio’s. Qua koers/winstverhouding is Siemens’ ratio bijna factor vier hoger. De market to book ratio toont een dito beeld; waar beleggers voor Philips rond de factor 1,4 meer dan de boekwaarde per aandeel betalen, betalen ze voor een aandeel Siemens factor 3,5 de boekwaarde.

Vanmorgen maakte financieel directeur Sivignon bekend dat er behoorlijke margedruk is bij de divisie beeldschermen. Het zwaartepunt van de druk ligt in de Verenigde Staten, gemeld wordt dat dit vooral aan de teruglopende economie te wijten is. Over de eerste maanden van dit jaar bedroeg Philips ’ EBITA 265 miljoen euro. De omzet bedroeg 6 miljard euro, de EBITDA -marge kwam hiermee op 4,41%. Op jaarbasis bedroeg Philips EBITDA -marge de afgelopen jaren zo’n 9%.

Koers Philips blijft achter onder Kleisterlee
RTLZ gaat in op de cijfers van Philips en de resultaten die zijn geboekt onder Kleisterlee in de afgelopen 8 jaar. Klik hier om de uitzending te bekijken.