Analisten verdeeld over Agfa-Gevaert

De internationale analisten die Agfa-Gevaert volgen zijn zeer verdeeld over het aandeel. De consensus over het aandeel is nagenoeg verdeeld over kopen, houden en verkopen. Er zijn enkele koersdoelen die fors hoger zijn dan de huidige koers. De koers van het aandeel is de afgelopen 12 maanden fors omlaag gegaan. De analisten zijn zeer onzeker over de toekomst van het bedrijf. Er gaan geruchten dat het bedrijf opgeknipt zou gaan worden. Diverse analisten menen dat de som der delen hoger is dan de huidige marktkapitalisatie.

Op 29 april 2008 maakte Agfa-Gevaert de resultaten van het eerste kwartaal bekend. De groepsomzet bedroeg 753 miljoen euro. In lokale munt bleef de omzet stabiel ondanks de voortdurende impact van de sterke euro, die vooral in de markt van de gezondheidszorg de concurrentiepositie van de Groep verzwakte. De evolutie van de zilverprijs, die in de loop van het eerste kwartaal recordhoogtes bereikte, bleef echter wegen op de resultaten van de Groep. De recurrente EBIT bedroeg 41 miljoen euro en de nettowinst kwam uit op 10 miljoen euro.

In lokale munt groeide de omzet met 0,1 procent tot 753 miljoen euro. Inclusief wisselkoerseffecten, werd een daling van 4,2 procent genoteerd. De grondstofkosten bleven sterk wegen op Agfa-Gevaert ’s resultaten. De kosten voor zilver – dat in elke businessgroep gebruikt wordt voor de filmproducten – lagen 10 miljoen euro hoger dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. In het eerste kwartaal van 2008 was de zilverprijs gemiddeld 18 dollar per troyounce, met pieken tot 21 dollar. In dezelfde periode in 2007 was de prijs gemiddeld 13 dollar per troyounce. Met het oog op de sterk toegenomen volatiliteit van de zilvermarkt is de Groep in de loop van het eerste kwartaal begonnen met het op voorhand inkopen van zilver. Door het hedgen voor aluminium werd voor deze grondstof geen impact genoteerd.

Agfa-Gevaert topman Jo Cornu

Topman Cornu gaf begin mei aan zijn personeel een toelichting over de toekomst van het bedrijf. Cornu benadrukte in de mededeling dat er "nog geen beslissingen" zijn genomen over eventuele investeerders of aandeelhouders. Cornu zegt wél dat er "veel blijken van interesse" zijn voor Agfa HealthCare.

Recent zijn er veel geruchten over interesse van externe partijen voor de individuele segmenten van Agfa-Gevaert . Ondanks de geruchten meldt Cornu dat het de prioriteit blijft om de drie segmenten te optimaliseren en dus op eigen kracht door te gaan.