Zwitserse verzekeraars laagste k/w SMI

De aandelen van de Zwitserse verzekeraars, genoteerd aan de hoofdindex de SMI, hebben de laagste waarderingen gemeten met de koers/winstverhoudingen en de dividendrendementen. De Zwitserse financials werden collectief lager gezet onder aanvoering van de internationale kredietcrisis. De gemiddelde koers/winstverhouding van de Zwitserse financials bedraagt nu 6,50 tegen gemiddeld 17 voor de gehele SMI. Ook de dividendrendementen van de financials zijn een stuk hoger dan die van het indexgemiddelde: 5% tegen een indexgemiddelde van 3%. Dissonant blijft UBS dat in 2007 een verlies per aandeel moest rapporteren.

De tabel hiernaast toont de laatste tien SMI-aandelen aflopend gesorteerd op basis van hun forward P/E’s; de slotkoersen van 10 juni gedeeld door de resultaten per aandeel over 2007. De derde kolom van rechts toont de forward P/E’s, de tweede van rechts de dividendrendementen* en uiterst rechts worden de rendementen van de aandelen over de afgelopen 12 maanden getoond.

Te zien is dat hier vooral financials in vertegenwoordigd zijn. In een eerder onderzoek van Analist.nl in november 2007 werd de onderwaardering van de financials ook al geconstateerd. Ruim een halfjaar verder noteren de financials nog steeds met dezelfde waarderingen. De lagere forward P/E’s en de hogere dividendrendementen zijn uiteraard het gevolg van de forse koersdalingen van deze aandelen. Vooral de aandelen van UBS en Credit Suisse zijn het hardst in hun waarde gedaald. Opvallend in de lijst met ‘losers’ zijn Nobel Biocare (-80%) het bouwbedrijf LafargeHolcim (-20%). Beide aandelen zijn hard afgestraft door de beleggers.

* dividendrendement = dividend uitgekeerd in 2008 / slotkoers 10 juni 2008.