Vooralsnog geen fusie Wolters Kluwer Reed Elsevier verwacht

De trading update die Wolters Kluwer eerder deze week afgaf wist analisten niet echt te verrassen. Vooralsnog hebben enkel de analisten van de Zwitserse zakenbank UBS besloten hun koersdoel voor het aandeel licht neerwaarts bij te stellen. De consensus blijft zodoende licht positief, maar analisten vinden het aandeel inmiddels wel eerlijk gewaardeerd.

Door onze redactie

Koersdoel licht verlaagd
De analisten van UBS hebben op 4 november hun koersdoel voor Wolters Kluwer verlaagd met 50 eurocent naar 16,50 euro op basis van valutaredenen. De analisten hebben tevens op basis van een zwakke dollar hun verwachtingen voor 2011 verlaagd. De derdekwartaalresultaten waren in lijn met de verwachtingen van de analisten.

Verder verwachten de analisten dat Wolters Kluwer in de komende 1-2 jaar geen combinatie zal vormen met RELX of een andere grote sectorgenoot, ondanks dat geruchten daarover recent weer opdoken in de media. Een fusie met RELX zou volgens de analisten 270 miljoen euro aan synergievoordelen opleveren en daarnaast zou de content van Wolters Kluwer een goede combinatie vormen met het uitstekende distributieplatform van RELX . Ook zijn er volgens de analisten geen mededingingsproblemen meer, die er ten tijde van een eerdere fusiepoging in de jaren negentig nog wel was.

Dat een fusie volgens de analisten niet snel bewerkstelligd zal worden komt doordat RELX de komende jaren moet werken aan zijn winstgevendheid. Al met al blijven de analisten bij hun hold-advies voor Wolters Kluwer .

Geen verrassingen
Voor de analisten van ABN AMRO bood de trading update van Wolters Kluwer eveneens geen verrassingen. Zij wijzen erop dat Wolters Kluwer enkele positieve ontwikkelingen ziet, zoals een verbetering van de EBITA. Dit was te danken aan een hogere verkoop van meer winstgevende elektronische producten. Daarnaast wijzen de analisten erop dat de kasstroom sterk bleef, waardoor Wolters Kluwer op schema ligt om zijn doel te behalen van een kasstroom van 400 miljoen euro in 2010.

De analisten stellen verder dat Wolters Kluwer een kwaliteitsaandeel is, maar zij zien op korte termijn geen redenen waardoor de koers van het aandeel snel zou stijgen. Het aandeel is gewaardeerd op 10,3 maal de verwachte winst voor 2011 en 9,6 maal de verwachte winst voor 2012, wat de analisten heeft doen besluiten om voorlopig vast te houden aan hun eerder afgegeven houdadvies voor Wolters Kluwer .

Consensus
Voor Wolters Kluwer staan momenteel 7 koop- en 13 houdadviezen uit tegenover slechts 1 verkoopadvies, waardoor de consensus overwegend positief is. Gezien de recente reacties van analisten op de trading update kan er verder gesteld worden dat er nog voldoende vertrouwen in het aandeel is.

Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 16,82 euro, wat een verwacht rendement oplevert van slechts 3,20%. Dit geeft aan dat analisten het aandeel op het huidige koersniveau eerlijk gewaardeerd vinden. Dit wordt bevestigd door de lichte koersdoelverlaging van UBS , waarmee de Zwitserse zakenbank aangeeft eerder een koersdaling dan koersstijging voor het aandeel te verwachten in de komende maanden.

Een van de reden dat analisten weinig opwaarts potentieel meer zien is de forse koersstijging in de afgelopen maand. Stond de koers begin oktober nog rond de 15,30 euro, in vier weken tijd is de koers gestegen naar het huidige niveau van circa 16,30 euro, een winst van 6,5%.