Wessanen wil gezonder zijn

Wessanen maakte vandaag ( woensdag 2 juli, red.) bekend dat het zijn activiteiten op het gebied van gezonde voeding gaat uitbreiden door middel van de overname van het merk So Good voor de Europese markt. De koers van het aandeel Wessanen is in een jaar tijd bijna gehalveerd. Analisten zijn verdeeld over het aandeel.

So Good soja
Wessanen heeft zijn portefeuille voor gezonde voeding voor de Europese markt uitgebreid met de overname van het merk So Good. Wessanen maakte vandaag (woensdag 2 juli, red.) bekend een overeenstemming te hebben bereikt met een tweetal exploitanten van het merk, het Britse So Good International en het Australische Australasian Conference Association.

Onder de naam So Good worden alternatieven voor zuivel op de markt gebracht. In de producten waar het om gaat zit soja verwerkt. So Good International zal dit jaar naar verwachting een omzet realiseren van ruim 10 miljoen euro.

Kwartaalresultaten
Op 9 mei publiceerde Wessanen zijn resultaten behaald in het eerste kwartaal van 2008. De omzet kwam uit op 384,6 miljoen euro. In dezelfde periode een jaar eerder bedroeg dit nog 388,5 miljoen euro. Het valuta-effect had een negatieve impact van 36,2 miljoen euro. De autonome omzetgroei bedroeg 5,1%.

De EBIT bedroeg in het eerste kwartaal 12,4 miljoen euro, tegenover 12,1 miljoen een jaar eerder. Hier was sprake van een negatief valuta-effect van 0,4 miljoen euro.

De nettowinst steeg van 6,8 miljoen euro(exclusief de nettowinst uit afstoting van beëindigde bedrijfsactiviteiten) in Q1’07 naar 7,2 miljoen euro in Q1’08. De kasstroom uit voortgezette bedrijfsactiviteiten kwam in Q1’08 uit op 3,1 miljoen euro, waar dit in Q1’07 nog 14,3 miljoen euro bedroeg. De winst per aandeel voor Q1’08 kwam zodoende uit op 11 eurocent, waar dit in Q1’07 nog 30 cent was.

Het concern lijkt nog geen last te hebben van de economische neergang in de Verenigde Staten. De winst voor rente en belasting in de naar omzet grootste markt verdubbelde tot 2 miljoen euro vergeleken met een jaar eerder. De totale omzet in Noord-Amerika groeide in het eerste kwartaal van 2008 met 8,5% tot 219,2 miljoen euro. Dit is vooral toe te schrijven aan de hogere verkoop van merkproducten en door meer omzet bij supermarkten en natuurvoedingswinkels in de distributietak.

Op 31 juli presenteert Wessanen zijn halfjaarresultaten.

Koers gehalveerd
Het aandeel Wessanen wordt door 13 analisten gevolgd. Hiervan zijn er 6 positief, 3 neutraal en 4 negatief over het aandeel. De consensus is daardoor ook neutraal. Het gemiddeld koersdoel is op dit moment 10,29 euro wat een verwacht rendement voor het aandeel creëert van ruim 40% (40,23%, red.).

In een jaar tijd is de koers van het aandeel Wessanen bijna gehalveerd. In juli 2007 stond de koers rond de 12,50 euro, terwijl de slotkoers van 1 juli 2008 7,34 euro was.

DCF ratio’s voedingsproducenten
Op AnalistPro vindt u een uitgebreide analyse terug van sectorgenoot Unilever . Hierin wordt het concern onder meer vergeleken met zijn sectorgenoten waartoe Wessanen behoort. Uit de Market to DCF ratio blijkt dat het Belgische Sipef de hoogste ratio noteert, 98,61. Unilever noteert met een ratio van 68,02, gevolgd door Wessanen met 65,99. Het gehele onderzoek vindt u terug op AnalistPro. De volledige analyse is terug te vinden op AnalistPro. Klik hier om u aan te melden of in te loggen.