Testresultaten Pharming positief ontvangen

Maandagmorgen publiceerde Pharming zijn testresultaten van zijn middel Ruconest. Analisten zijn positief over de resultaten maar wijzen er wel op dat er nog meer tests nodig zijn voordat het middel mag worden voorgeschreven en blijven mede daarom bij hun eerder afgegeven taxaties voor het aandeel.

Door onze redactie

Testresultaten
Maandag presenteerde Pharming de resultaten van de verkennende fase II studie naar de veiligheid van zijn stermedicijn Ruconest bij patiënten met erfelijke angio-oedeem. Uit de testresultaten blijkt dat het geneesmiddel wellicht breder toepasbaar is. Ruconest wordt nu gebruikt voor de behandeling van angio-oedeem, dit zijn acute zwellingen in zacht weefsel. Het middel zou volgens Pharming echter ook effect hebben bij patiënten die langere tijd last hebben van zwellingen.

Eind oktober verkreeg Pharming al toestemming van de Europese Commissie voor de marktintroductie van Ruconest. Door deze goedkeuring heeft het biotechnologiebedrijf een mijlpaalbetaling ontvangen van 5 miljoen euro van zijn Zweedse marketing- en distributiepartner SOBI. Dit bedrijf zal het middel eerst lanceren in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Finland en Denemarken. Daarna volgen andere landen. Het middel is goedgekeurd voor alle 27 EU-landen en daarnaast voor Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Testresultaten positief
Analist Martijn den Drijver van SNS Securities stelt dat de testresultaten van Ruconest op patiënten positief zijn en kunnen worden gebruikt voor marketing van het medicijn. Wel wijst de analist erop dat voor volledige registratie nog vervolgtests nodig zijn. Den Drijver hanteert momenteel voor Pharming een accumulate-advies met een koersdoel van 0,30 euro.

Veelbelovend
Volgens analist Jan De Kerpel van KBC Securities zijn de testresultaten van Ruconest veelbelovend. De Kerpel stelt echter net als Den Drijver dat er nog meer tests nodig zijn voordat het middel mag worden voorgeschreven. De analist wijst verder op het enorme potentieel van Ruconest vanwege de grote markt, al hebben veel concurrenten er al posities verworven.

De analist verlaagde op 26 november nog zijn advies voor Pharming van buy naar hold, waarbij het koersdoel werd verlaagd van 0,35 euro naar 0,23 euro. De analist stelde destijds dat de koers met meer dan 30% was gestegen vanaf begin oktober toen KBC het koopadvies voor het biotechnologiebedrijf afgaf. Wel stelde de analist dat zijn fundamentele visie op het aandeel ongewijzigd was en daarmee kan gesteld worden dat de analist binnen afzienbare tijd zijn taxaties voor het aandeel wellicht zal bijstellen.

Consensus
Naar aanleiding van de resultaten heeft geen van de analisten vooralsnog zijn taxaties voor het aandeel bijgesteld. Er staan momenteel 3 koop-, 2 houdadviezen en 1 verkoopadvies uit, waardoor de consensus licht positief is.

Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 0,35 euro, wat een verwacht rendement oplevert van ruim 64%. Dit forse rendement is voor een deel toe te wijzen aan de analisten van AEK, die voor het aandeel een koersdoel hebben uitstaan van 0,50 euro en daarmee anticiperen op een opwaarts potentieel van maar liefst 138%.