Macintosh noteert laagste k/w sector

Het Nederlandse Macintosh Retail Group moest recent een winstwaarschuwing afgeven. De detailhandelsonderneming verkeerd in zwaar weer door tegenvallende verkoopresultaten. Voor Macintosh is het duidelijk merkbaar dat het consumentenvertrouwen dalende is. Mede daarom heeft het nog geen verwachting gedaan voor de tweede helft van het jaar. Analisten zijn verdeeld over het aandeel.

Winstwaarschuwing
Macintosh heeft gewaarschuwd dat het over het eerste halfjaar van 2008 een negatief bedrijfsresultaat zal boeken. Het dalende consumentenvertrouwen in de voor Macintosh relevante retailmarkten schoenen, kleding, fietsen en telecom waren duidelijk merkbaar voor het concern.

De omzet van Macintosh zal in het eerste halfjaar van 2008 toenemen als gevolg van de overname van het Belgische Brantano. In de sector Living zal naar verwachting de omzet stijgen door een hogere omzet bij Kwantum Nederland en België. In de sector Fashon realiseren zowel Hoogenbosch als Scapino lagere omzetten dan in 2007 en heeft ook Brantano te maken met afgenomen verkopen. In de sector Automotive & Telecom wordt de daling veroorzaakt door een lagere omzet bij Halfords en met name bij Belcompany. Belcompany heeft te maken met een sterk onder druk staande telecommark en toenemende concurrentie.

De expansie met circa 30 winkels en autonome kostenstijgingen zullen volgens het concern zorgen voor een behoorlijke stijging van de kosten. Door het voorgaande en vanwege een aantal incidentele integratie- en reorganisatiekosten bij Brantano zal het bedrijfsresultaat volgens huidige inzichten een aanmerkelijke daling laten zien wanneer vergeleken met het record bedrijfsresultaat in de eerste helft van 2007. Toen bedroeg het bedrijfsresultaat 24,7 miljoen euro.

Macintosh verwacht door het lagere bedrijfsresultaat en hogere financiële lasten vanwege de overname van Brantano in het eerste halfjaar van 2008 een bescheiden nettowinst te behalen. In 2007 bedroeg de nettowinst 17 miljoen euro. Het concern acht de kans klein dat de achterstand die in het eerste halfjaar is opgelopen zal worden ingehaald in het tweede halfjaar, ondanks dat dit traditioneel sterker is dan de eerste.

De volledige halfjaarcijfers zullen op 28 augustus 2008 worden gepubliceerd. Dan zal Macintosh ook een beter beeld kunnen geven van de genomen maatregelen bij onder meer Brantano en de positieve effecten die hiervan worden verwacht.

Bijstelling advies/koersdoel
Negen analisten volgen op dit moment het aandeel Macintosh . Hiervan zijn er 3 positief, 4 neutraal en 2 negatief over het aandeel waardoor een vrij neutrale consensus ontstaat. Na de bekendmaking van de winstwaarschuwing hebben een aantal analisten hun advies en/of koersdoel neerwaarts bijgesteld. De op dit moment afgegeven koersdoelen lopen flink uiteen. Zo heeftt SNS Securities een koersdoel af van 21 euro afgegeven, terwijl Petercam een koersdoel hanteert van 11 euro. Zodoende bedraagt het gemiddeld koersdoel op dit moment 16,94 euro.

Macintosh heeft van alle handelshuizen de laagste koers/winstverhouding (5,46) en het hoogste dividendrendement (7,38). Met de overname van Corporate Express door Staples verdwijnt daarnaast een sectorgenoot.