Royal Dutch Shell: enorme afstraffing biedt kansen

Royal Dutch Shell is in de afgelopen maanden enorm hard afgestraft. Dit is deels zeker terecht maar ook deels wat overdreven in mijn mening. Momenteel staat de koers op een niveau waarbij u als belegger een erg interessante risk/reward lijkt te hebben. Het Corona virus kan nog voor een wat verdere daling zorgen, maar het lijkt erop dat veel negativiteit al in de koers van Royal Dutch Shell zit verwerkt.

Terechte daling, maar te ver doorgeschoten

Zoals ik aangaf is een deel van de sterke daling van het aandeel Royal Dutch Shell zeker terecht. Het Corona virus heeft ervoor gezorgd dat de vraag naar olie op korte termijn ernstig is gedaald. China ligt economisch bijna stil en daardoor liggen het aanbod van en de vraag naar olie momenteel niet in balans. Olie is gedaald van ongeveer $60 dollar begin dit jaar tot momenteel $50 dollar. Een daling van bijna 20%. De gehele energiesector op de beurs is flink afgestraft. Royal Dutch Shell stond boven de €26 begin dit jaar en is inmiddels gedaald tot €21.30. Een daling van bijna 20%. Dit lijkt me overdreven voor een lange termijn aandeel als Royal Dutch Shell. Het is een hevige reactie op een olieprijs die naarmate het Corona virus een beetje afzwakt, spoedig zal herstellen. Daarnaast moet niet vergeten worden dat de OPEC er hoogstwaarschijnlijk voor zal zorgen dat het aanbod van olie zodanig gereguleerd wordt dat de prijs niet al te ver onder de $50 zal zakken op middellange termijn. Daarnaast moet ook worden gezegd dat de future contracten die de prijs van olie over 1 of 2 jaar voorspellen niet agressief zijn gedaald. Dit geeft aan dat de markt ook verwacht dat de olieprijs op termijn weer zal herstellen.

Dividend Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell betaalt een relatief veilig dividend van $1.88 per aandeel wat momenteel neerkomt op €1.74. Dat is een dividendrendement van ruim 8%. Daarnaast is het zo dat Royal Dutch Shell een olie en gas reus is en door de schaalgrootte break-even speelt bij een olieprijs van ongeveer $30. Dus het is zeker niet zo dat Royal Dutch Shell in grote problemen komt mocht de olieprijs een grotere dip laten zien. Royal Dutch Shell heeft een lange adem en het zijn juist de small caps en mid caps die bij huidige of lagere olieprijzen echt forse maatregelen moeten nemen.

Risico

Op de huidige prijs is het risico vrij beperkt denk ik. Het grootste risico komt van het Corona virus. Mocht dit virus, dat zich nu al redelijk hevig bevindt in Italië, een wereldwijde pandemie worden, dan kan dit de olieprijs en de aandelenmarkten nog wel een procent of 10 verder drukken. Dan zou Royal Dutch Shell best weleens onder de €20 kunnen geraken. Zelfs dan is nog steeds mijn verwachting dat er en geringe kans is dat het Corona virus een recessie veroorzaakt. Daarnaast kijken markten altijd vooruit. Op het moment dat het Corona virus onder controle lijkt te geraken zullen de beurzen al snel en hevig opveren.

Conclusie

Royal Dutch Shell is terecht gedaald, maar te hevig. Royal Dutch Shell is een groot bedrijf met een lange adem en zou niet zo volatiel moeten zijn op korte termijn olie bewegingen. Momenteel is Royal Dutch Shell met een dividendrendement van meer dan 8%, een interessant aandeel voor op uw kooplijstje. Het risico lijkt beperkt, zeker op een horizon van 6 maanden tot 1 jaar. Een herstel terug richting de €25 kan snel plaatsvinden in het geval het Corona virus onder controle lijkt te komen.

Wilt u meer lezen over aandelen zoal deze en een diepere analyse zien met slimme handelsmogelijkheden, kijkt u dan eens op hubenscapital.com.

De auteur, Sven Hubens, is oprichter van Hubens Capital (www.hubenscapital.com). Hubens Capital richt zich op het geven van vermogensadvies aan particulieren en het analyseren van de vooral wat kleinere value stocks.