Positieve berichten rond Pharming

Pharming heeft deze week een aanvraag ingediend bij de FDA voor marktgoedkeuring van zijn belangrijkste medicijn Rhucin. Het nieuws is geen verrassing voor analisten. Pharming is daarnaast inmiddels gestart met de verkoop van een medicijn, wat voor het eerst in de historie van het concern is. Vooralsnog hebben deze berichtgevingen niet geleid tot taxatiewijzigingen door analisten, maar verwacht mag worden dat zij dit in de komende periode alsnog zullen doen.

Door onze redactie

Aanvraag goedkeuring
Pharming heeft deze week samen met zijn Amerikaanse licentiepartner Santarus een aanvraag ingediend bij de FDA, de Amerikaanse medische toezichthouder, voor de goedkeuring van Rhucin. Santarus heeft een licentie van Pharming voor de commerciële uitbating van het medicijn in Noord-Amerika.

Pharming kondigde eerder al aan dat het de aanvraag bij de FDA voor het einde van 2010 en in ieder geval niet later dan in januari 2011 zou indienen en daarom komt de aanvraag niet als een verrassing voor analisten. Wanneer de FDA de aanvraag in behandeling neemt krijgt Pharming overeenkomstig met de licentieovereenkomst 5 miljoen dollar van Santarus.

Verkoopstart
Deze week is Pharming daarnaast gestart met de verkoop van zijn middel Ruconest via zijn Zweedse partner Orphan Biovitrum. Het middel wordt geleverd aan gespecialiseerde ziekenhuiscentra in Denemarken en Noorwegen. Eind oktober kreeg Pharming goedkeuring voor het middel, dat in de Verenigde Staten als Rhucin op de markt zal worden gebracht, mits het middel wordt goedgekeurd aldaar.

Ruconest is bestemd voor mensen die lijden aan erfelijke angio-oedeem, een ziekte die zich uit in aanvallen van pijnlijke zwellingen in lijf, ledematen of gezicht. De aandoening wordt veroorzaakt door een gebrek aan een bepaald enzym en komt voor bij 1 op de 30.000 mensen en kan dodelijk zijn wanneer een aanval zorgt voor een blokkering van de luchtwegen.

Momenteel is het nog onbekend hoeveel Pharming kan verdienen aan het middel, maar duidelijk is dat door deze stap de verkoop van het middel in de komende periode een vlucht kan nemen.

Consensus
Voor Pharming staan 3 koopadviezen, 2 houdadviezen en 1 verkoopadvies uit, waardoor de consensus licht positief is. Het geeft eveneens aan dat analisten nog zeer verdeeld zijn over het aandeel. Daarnaast dateert het meest recente advies van 26 november, toen de analisten van KBC Securities hun advies verlaagden van kopen naar houden en het koersdoel neerwaarts bijstelden van 0,35 euro naar 0,23 euro. Dit geeft aan dat verwacht mag worden dat analisten in de komende periode hun taxaties zullen bijstellen.

Hetzelfde geldt min of meer voor de koersdoelen die uitstaan voor het aandeel. Deze zijn nog gebaseerd op oud nieuws en met het nieuws dat deze week is verschenen zullen analisten naar alle waarschijnlijkheid hun koersdoel opwaarts bijstellen. Gemiddeld hebben analisten momenteel een koersdoel uitstaan van 0,35 euro, warmee zij uitgaan van een opwaarts potentieel van de koers van ruim 64%.

De koers van het aandeel heeft zich de afgelopen maanden nauwelijks bewogen en lag in een bandbreedte van 0,20 tot 0,25 euro. Wanneer de aanvraag bij de FDA in behandeling zou worden genomen betekend dit een positieve stimulans en zou de koers wel eens kunnen doorstoten. Daarnaast zouden de verkopen van Ruconest een positieve katalysator kunnen zijn.