Consensus Delhaize blijft voorlopig positief

Na de recente winstwaarschuwing van het Franse Carrefour kwam het Belgische Delhaize vrijdagmorgen met de mededeling naar buiten dat het zijn winstverwachting voor 2008 naar beneden heeft bijgesteld. Voorlopig hebben de analisten nog geen actie ondernomen en blijft de consensus voor het aandeel zodoende positief. Het gemiddelde van de uitstaande koersdoelen staat zeer fors boven het huidige koersniveau: 59,75 euro versus de slotkoers van 19 jul. 08 van 40 euro. Op beurs is het aandeel langzaam weggegleden, dit is in lijn met de meeste andere aandelen die ook forse koersverliezen lieten zien. Uitschieters zijn nog immer de financials die veel hardere koersdalingen lieten zien.

Lagere multiples forward P/E en Market to Book
Door de gedaalde beurskoers noteert het aandeel nu met de laagste koers/winst-verhouding van de laatste vier jaar; 10 versus een historisch gemiddelde van 15. Dezelfde ‘discount’ zien we ook terug bij Ahold (forward P/E 4,22, Marks & Spencer (forward P/E 6,95 en Sligro (forward P/E 13,27). De onderstaande tabel laat de verhouding zien van Delhaize ’s beurskoers ten opzichte van de boekwaarde per aandeel van het eigen vermogen. Te zien is dat de Market to Book ratio vrij golvend verloopt. Het aandeel noteert nu bijna op een Market to Book ratio van 1 wat betekent dat het aandeel op de beurs bijna evenveel waard is als de boekwaarde van het eigen vermogen per aandeel. In het verleden is gebleken dat op aandelen met de lagere Market to Book ratio’s premies zitten (waarde premies). Zie 3-factor model van Fama & French (1996).

Delhaize .jpg'>
Bron: AnalistPro (www.analist.nl/pro)

In 2008 verwacht Delhaize Groep een groei van haar nettowinst van voortgezette activiteiten met 15% tot 20%, in plaats van 25 tot 30% zoals eerder meegedeeld. De opbrengsten zullen naar verwachting tussen 3,0% en 4,5% stijgen, tegenover de eerder meegedeelde 4,0% tot 5,5%. De vergelijkbare omzet in de V.S. wordt verwacht met 1,5% tot 2,5% te groeien (voorheen 2,5% tot 3,5%). De groei van de bedrijfswinst wordt verwacht tussen 0% en 3,0% tegenover 6,0% tot 8,0%. Al deze vooruitzichten zijn aan ongewijzigde wisselkoersen en exclusief de 53ste verkoopweek in de V.S. in 2008 en de overname van Plus Hellas.

Zoals gepland zal Delhaize Groep haar resultaten van het tweede kwartaal op 4 augustus 2008 publiceren. De voorlopige opbrengsten voor het kwartaal bedragen ongeveer EUR 4,5 miljard, een daling met 7,5% tegenover vorig jaar aan actuele wisselkoersen en een stijging met 2,6% aan ongewijzigde wisselkoersen. De vergelijkbare omzetgroei zal naar verwachting 1,9% bedragen voor de V.S. (1,0% niet aangepast voor de timing van Pasen) en 0,4% voor Delhaize België (0,7% niet aangepast voor het effect van de verplichte sluitingen van zelfuitgebate winkels op 2 mei 2008).

In het tweede kwartaal van 2008 zal de bedrijfswinst naar verwachting ongeveer EUR 194 miljoen bedragen, een daling met 22% aan actuele en met 12,3% aan ongewijzigde wisselkoersen tegenover hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De vergelijking wordt negatief beïnvloed met EUR 6,5 miljoen door de kosten van de integratie van Plus Hellas sinds de acquisitie op 1 april 2008 en door de verkoop van Di en van Cash Fresh-winkels aan geaffilieerde uitbaters in het tweede kwartaal van 2007 (netto impact van EUR 4 miljoen). Zonder de voorgaande beide elementen zou de bedrijfswinst gedaald zijn met 7,9% aan ongewijzigde wisselkoersen voor het kwartaal.