ING favoriete financial onder analisten

Binnen de bankensector is ING de topfavoriet onder de analisten. Het aandeel krijgt veruit de meeste koopadviezen binnen de sector en slechts enkele analisten zijn negatief over het aandeel. Door de kredietcrisis is het aandeel samen met de andere financials hard gedaald ondanks dat het concern minder hard geraakt is dan zijn concurrenten.

Winstdalingen
Waar de één na de andere bank op naar buiten komt met grote verliezen, blijft het wat dat betreft redelijk stil rond ING. Recent maakte de grote financials in de Verenigde Staten hun resultaten over het tweede kwartaal van 2008 bekend. Hieronder volgt een kort overzicht:
 • 16 juli – Wells Fargo: Winstdaling van 23% tot 1,8 miljard dollar, dividendverhoging
 • 17 juli – J.P. Morgan: Winst gehalveerd tot 2 miljard dollar, beter dan verwachting analisten
 • 18 juli – Citigroup : Verlies van 2,5 miljard dollar, analisten rekenden op 3,7 miljard dollar
 • 21 juli – Bank of America : Winst gedaald tot 3,4 miljard dollar, analisten rekenden op meer
 • 23 juli – Wachovia: Verlies van 8,7 miljard dollar en dividendverlaging, maar geen emissieaankondiging waarop was gerekend.

  Als gevolg van de meevallende cijfers stegen koersen van de bankaandelen met ruim 35%. Nederlandse financials zoals AEGON, Ageas en ING volgden in hun spoor met koersstijgingen van gemiddeld bijna 5%. De huidige markt koppelt verlies niet direct aan slecht wanneer het verlies minder is dan was verwacht. Toch blijft het een feit dat het een verlies is. Analisten waarschuwen dan ook voor teveel optimisme. Zij noemen de koersstijgingen een correctie op een paniekreactie.

  Op de volgende data zullen de resultaten over het 2e kwartaal van 2008 worden bekendgemaakt door de Nederlandse financiële dienstverleners:
 • Ageas : 4 augustus
 • AEGON: 7 augustus
 • ING: 13 augustus

  Door de kredietcrisis hebben banken wereldwijd een verlies moeten boeken van in totaal 447 miljard dollar. Hiervan nemen de Amerikaanse banken het grootste deel voor hun rekening. De boekverliezen van Ageas en ING liggen tussen de 6-7 miljard dollar.

  Veruit favoriet
  Van de financials is ING de echte topfavoriet onder de analisten. Het aandeel krijgt maar liefst 25 koopadviezen tegenover 10 houd- en 2 verkoopadviezen. Het Nederlandse bankconcern wordt gevolgd door het Franse BNP Paribas (17 koop-, 6 houd- en 2 verkoopadviezen), het Duitse Commerzbank (15 koop, 8 houd en 1 verkoop) en het Belgische KBC (15 koop, 3 houd en 3 verkoop).

  Analisten hebben over de afgelopen maanden gemiddeld genomen hun koersdoel voor ING naar beneden gecorrigeerd. Eind februari (20-02-2008, red.) stond het gemiddeld koersdoel nog op 34,63 euro tegen een koers van ongeveer 20 euro. Op dit moment bedraagt het gemiddeld koersdoel 28,90 euro tegen een koers van 21,34 euro. Zodoende kruipen het gemiddeld koersdoel en de koers van het aandeel geleidelijk aan naar elkaar toe.