AMG zal volgens RBS verrassen

Advanced Metallurgical Group ( AMG ) kreeg recent van Royal Bank of Scotland een opwaardering, waarmee zij nu uitgaan van een koersstijging in de komende periode van ruim 37%. Inmiddels heeft een van de aandeelhouders zijn belang in het aandeel bijna verdubbeld, wat aangeeft dat het aandeel in trek lijkt te zijn.

Door onze redactie

Uitbreiding belang
Op 20 januari werd bekend dat C. Leone op 17 januari zijn belang in AMG heeft vergroot van 5,13% tot 10,08%. Het belang wordt middelijk reëel gehouden via Luxor Management LLC en bestaat uit 2.722.088 gewonen aandelen.

AMG kondigde zelf op 22 december 2010 nog een uitbreiding van zijn belang aan in dochterbedrijf Graphit Kropfmuhl, dat gespecialiseerd is in de productie van siliconenmetaal en het bewerken van grafiet voor energiebesparende toepassingen. Het vergrootte zijn belang met 8,5% tot 88%. De uitbreiding van het belang is tot stand gekomen door een overeenkomst met een groep institutionele beleggers. Zij hebben hun 8,5%-belang in Graphit Kropfmuhl geruild voor een belang van 2,1% in AMG , waarvoor AMG nieuwe aandelen heeft moeten uitgeven. De transactie past volgens AMG in het doel om de bedrijfsstructuur te vereenvoudigen.

Koersdoel verhoogd
Op 19 januari heeft analist Pieter Zwinkels van Royal Bank of Scotland zijn koersdoel voor AMG verhoogd van 10 euro naar 16 euro, omdat hij verwacht dat het bedrijf in 2011 boven verwachting zal presteren. Voor 2011 verwacht de analist een winstgroei tot 0,90 euro per aandeel.

Volgens de analist van RBS onderschatten beleggers de positie van AMG in speciale metalen zoals ferrovanadium, antimomium en tantalum. Deze metalen zijn de afgelopen periode sterk in prijs gestegen en Zwinkels verwacht dat de prijs van tantalum nog aanzienlijk verder zal stijgen vanwege nieuwe wetgeving in de Verenigde Staten. Deze wetgeving kan er voor zorgen dat de handel in concurrerend tantalum uit Congo wordt belemmerd omdat de metaalwinning ten goede komt aan rebellenlegers aldaar, zo onderbouwd de analist. AMG wint het metaal in Brazilië en heeft hier zodoende geen last van.

Tot slot verwacht de analist dat de vereenvoudiging van de complexe organisatiestructuur de onderneming 2 miljoen euro aan kostenbesparingen kan opleveren. Mede daarom blijft de analist bij zijn buy-advies.

Consensus
Voor het aandeel staan op dit moment 3 koopadviezen, 1 houd- en 1 verkoopadvies uit, waardoor de consensus licht positief is. Door de recente koersdoelverhoging van RBS is het sentiment rond het aandeel verbeterd.

Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 12 euro, wat een verwacht rendement geneert van 3,27%. Koersdoelen die uitstaan liggen echter ver uit elkaar. De analisten zowel Kepler Research als ING hebben voor AMG een koersdoel uitstaan van 10 euro, waarmee zij verwachten dat de koers in de komende periode zal dalen met bijna 14%. Hier ging RBS eerder ook nog vanuit, maar met hun nieuwe koersdoel van 16 euro verwachten zij dat het aandeel in de komende periode juist een positief rendement zal opleveren van ruim 37%.