Haussestemming rondom DSM

Na de presentatie van de resultaten van het tweede kwartaal van DSM is er een haussestemming rond het aandeel ontstaan. Diverse zakenbanken hebben door deze hoger dan verwachte resultaten hun discounted cashflowmodellen weer aan het werk gezet en hierdoor hun taxaties en adviezen voor het aandeel verhoogd. DSM zelf spreekt van hun beste resultaat ooit in een kwartaal.

Resultaten tweede kwartaal
In het tweede kwartaal bedroeg de autonome omzetgroei 17%.
 • EBIT uit doorlopende activiteiten stijgt met 19% naar EUR 276 miljoen.
 • Winst per aandeel 34% hoger.
 • Winstverwachting verhoogd: EBIT 2008 uit doorlopende activiteiten naar verwachting rond EUR 970 miljoen, met opwaartse potentie.
 • Uitvoering Vision 2010-strategie op koers.

  Op de beurs reageerden beleggers positief en zetten het aandeel fors hoger. Dit jaar behoort DSM tot één van de weinige outperformers van het Damrak. Het rendement van het aandeel in 2008 bedraagt rond de 18%. Met het dividendrendement van 3% erbij behoort het aandeel tot de beste Nederlandse aandelen qua performance. De karakteristieken van het aandeel tonen aan dat DSM een typisch waardeaandeel is. De koers/winst-verhoudingen van het aandeel schommelen steevast in een vaste trading range. Dit betekent dat het aandeel amper forse pieken en dalen liet zien. Beleggers waarderen het aandeel strikt op basis van de fundamentals en extrapoleren de verwachte positieve of negatieve groei niet extreem door naar de toekomst. Daarnaast betaald DSM haar aandeelhouders ieder jaar een stevig dividend uit hetgeen ook een bodem onder de beurskoers legt.

  Reacties analisten
  Analist Alpiger van de Zwitserse zakenbank Credit Suisse noemt de Q2 resultaten sterker dan verwacht. Door de hogere resultaten past de analist zijn taxaties voor het aandeel naar boven toe bij. De koers/winst-verhouding wordt op 9.7 ingeschat, dit is lager dan die van de peer group aldus de analist. Het HOLT-DCF model levert een koersdoel op van 42 euro. Echter door de recente rally van het aandeel luidt het advies houden. Het neerwaartse risico is laag aldus de analist. De analisten van ING Wholesale Banking zijn ook zeer tevreden over de resultaten van het bedrijf over het tweede kwartaal. De verwachting dat DSM haar outlook waarschijnlijk zal behalen en misschien nog zal verhogen stelt de analisten zeer tevreden. Mede om deze redenen worden de taxaties naar boven toe aangepast. Het 12-maands koersdoel voor DSM wordt opwaarts bijgesteld van 40.00 euro naar 51.00 euro. In

  De presentatie van de resultaten over het derde kwartaal wordt op 27 oktober 2008 gehouden.