Analisten niet blij met resultaten CSM

De resultaten over het eerste kwartaal stelden de meeste analisten behoorlijk teleur. Dit was voor diverse analisten aanleiding om de taxaties voor het aandeel te verlagen en het aandeel te downgraden. Dit jaar doet het aandeel het redelijk goed. Samen met het dividendrendement komt het totale rendement uit op ongeveer 8%. Hiermee wordt een deel van het grote verlies van 2007 wat gecompenseerd. Het recente koersherstel levert echter tot op heden nog geen hogere koers/winst-verhouding op. Momenteel bedraagt de forward P/E 8, dit is aanzienlijk lager dan de historische ratio’s. Het aandeel noteert momenteel bijna a pari met haar gemiddelde koersdoel van 25,50 euro.

H1 Resultaten
De autonome omzetgroei bedroeg 11,2%. De EBITDA kwam uit op 68 miljoen euro. Bij constante wisselkoersen zou dit resultaat 7,7% hoger zijn. De besparingen bij de divisie 3S namen met 14 miljoen euro toe tot 112 miljoen euro. De winst per aandeel over de eerste helft van dit jaar kwam uit op 1,02 euro. Over H1 2007 bedroeg het resultaat per aandeel 2,64 euro. Voor heel 2008 ligt de consensus van de winst per aandeel op 1,74 euro (volgens persbureau Reuters). Dit is fors lager dan de winst per aandeel van 2007 van 3,11 euro.

SNS Securities downgrade het aandeel naar houden. De resultaten van het eerste kwartaal dit jaar lagen onder de analistenconsensus. CSM's resultaten hebben de beleggers zand in de ogen gestrooid zo stelt analist Withagen. Tevens heeft de analist nu minder vertrouwen in het bedrijf ondanks de positieve veranderingen die het bedrijf de laatste jaren heeft ondergaan. Het koersdoel wordt op 22 euro vastgesteld. Analist Van Geest van Keijser Capital is niet tevreden over de herstructurering van het bedrijf. De resultaten van CSM in Europa en in Amerika stelt de analist ook teleur. Ook is de exposure naar de Amerikaanse dollar zeer fors hetgeen nu een negatieve invloed had op de EBIT. Mede op basis van het voorgaande wordt het aandeel gedowngrade naar houden bij een koersdoel van 23 euro.

De analisten van Beursexpres zijn teleurgesteld in de bakkerijactiviteiten van CSM. Daarnaast wordt gesteld dat de herstructureringen in Duitsland en Noord-Amerika op de korte termijn meer geld en tijd kosten hetgeen weer het resultaat drukt. Het houdadvies wordt herhaald. De analisten van ABN AMRO hebben hun advies voor het aandeel in beraad genomen. Net als diverse andere zakenbanken downgrade ook Ageas het advies naar houden. De resultaten over H1 2008 worden teleurstellend genoemd. CSM gaf aan in februari aan dat het de problemen bij H.C. Brill opgelost zouden worden en dat deze geen negatieve impact meer zouden hebben op de toekomstige resultaten. Dat de divisie H.C. Brill toch slecht draaide stelt de analisten zeer teleur. Mede op basis van de lagere resultaten worden taxaties voor het aandeel neerwaarts bijgesteld, een koersdoel werd niet afgegeven.