Consensus Ordina duikelt omlaag na publicatie resultaten

Deze week presenteerde het Nederlandse Ordina zijn cijfers over het eerste halfjaar. De cijfers waren teleurstellend mede doordat het concern een belangrijke klant verloor. Ordina heeft zijn verwachtingen voor dit jaar verlaagd. Ook analisten waren teleurgesteld in de behaalde resultaten en hebben hun advies en/of koersdoel neerwaarts moeten bijstellen.

Resultaten eerste halfjaar
De totale omzet steeg in het eerste halfjaar met 16% tot 360,7 miljoen euro. De autonome omzetgroei kwam uit op 13%. Waar het omzetaandeel meerjarige contracten in de eerste helft van 2007 nog 15% bedroeg, kwam deze nu uit op 21%. De omzetgroei in België en Luxemburg bedroeg 33%. De EBITA daalde van 25,8 miljoen euro tot 25,4 miljoen euro.

Naar aanleiding van de halfjaarresultaten heeft Ordina zijn verwachtingen voor geheel 2008 verlaagd. Voor heel 2008 rekent het bedrijf nu op een omzet van 700-720 miljoen euro (waarbij de verkochte technische automatiseringsactiviteiten met ingang van augustus 2008 zijn gedeconsolideerd). Eerder rekende Ordina nog op 732 miljoen euro op basis dat het een omzetgroei van ten minste 10% zou realiseren ten opzichte van 2007.

Waar het concern eerder rekende op een EBITA-marge van 9% gaat het nu uit van een EBITA-marge van 7%-8%.

Tegenslagen
Het concern verloor kortgeleden verzekeraar Robeco als klant. Dit verlies kost het concern 6,2 miljoen euro voor belastingen wat een flinke aderlating is. De reden voor het verlies van het contract was een verschil van inzicht tussen de twee partijen.

Daarnaast staan de winstmarges van Ordina onder druk. Volgens topman Ronald Kasteel komt dit door de toenemende complexiteit en omvang van projecten en daarmee gepaard gaande hogere opstartkosten.

Consensus omlaag
Analisten hebben naar aanleiding van de tegenvallende resultaten hun advies / koersdoel neerwaarts bijgesteld. Zo verlaagden de analisten van Petercam hun advies van kopen naar verkopen omdat het denkt dat Ordina te weinig onderhandelingskracht heeft om de kosten door te berekenen aan klanten.

Toch zijn er ook analisten die voordelen zijn in de behaalde resultaten. De analisten van Citigroup zijn namelijk van mening dat op het huidige waarderingsniveau het concern een aantrekkelijk overnamedoelwit is. De analisten hebben mede daarom hun koopadvies gehandhaafd.

Vóór de bekendmaking van de halfjaarresultaten waren analisten nog optimistisch over Ordina . Het aandeel had relatief veel koopadviezen waardoor de consensus positief was. Na de bekendmaking zijn er diverse downgrades geweest waardoor er op dit moment voor het aandeel 5 koop-, 3 houd- en 6 verkoopadviezen uitstaan. Hiermee is de consensus flink negatiever geworden en hebben de verkoopadviezen de overhand gekregen.