Boskalis in de lift bij analisten

Boskalis Westminster heeft in de eerste helft van het jaar de winst flink opgevoerd. Dit bleek uit de presentatie van de halfjaarcijfers. Dankzij een structureel hoge vraag vanuit de markt heeft het concern deze stijging weten te realiseren. Daarnaast sprak Boskalis de verwachting uit dat de tweede helft van 2008 vergelijkbaar zal zijn met het tweede halfjaar van 2007 waarin sterke resultaten werden geboekt. Analisten belonen het aandeel met een opwaardering van het advies en/of koersdoel.

Sterk eerste halfjaar
In het eerste halfjaar van 2008 heeft Boskalis een nettowinst behaald van 202 miljoen euro, waar deze in de eerste helft van 2007 nog 78,8 miljoen bedroeg. De nettowinst exclusief eenmalige bate steeg met 40% tot 110 miljoen euro. Er werd door het concern een recordomzet geboekt van 938 miljoen euro, een stijging van 24% ten opzichte van een jaar eerder.

Boskalis wist te profiteren van de sterke vraag in de internationale baggermarkt. Dit resulteerde in goede marges en een stevige materieelbezetting, vooral van de grote sleephopperzuigers. Daarnaast wist Boskalis de vruchten te plukken van zijn selectieve aannemingsbeleid, waardoor op enkele projecten een bovengemiddelde marge kon worden behaald.

De groei was vooral terug te vinden in de kernactiviteit baggeren en grondverzet. In het eerste halfjaar van 2008 heeft Boskalis voor 790 miljoen euro aan nieuwe projecten aangenomen. Hiermee is de orderportefeuille stabiel hoog gebleven. Recent getekende projecten als de Tweede Maasvlakte (waarde circa 500 miljoen euro), de Delfslandse kust (waarde 60 miljoen euro) en Cape Lambert in Australië (waarde circa 145 miljoen euro) zijn hierin nog niet meegenomen. Vooruitzichten
Voor de tweede helft van 2008 verwacht Boskalis een vergelijkbaar sterk halfjaar te realiseren als het tweede halfjaar van 2007. Daarnaast verwacht de Raad van Bestuur voor geheel 2008 een hogere omzet die gepaard zal gaan met een hogere materieelbezetting en goede marges. Het investeringsniveau zal in 2008 circa 300 miljoen euro bedragen.

Waardering analisten
Analisten zijn positief gestemd over het aandeel. Op het moment van schrijven staat er slechts 1 verkoopadvies uit, afgegeven door de analisten van Kepler Research. Daarnaast zijn er 6 houd- en 8 koopadviezen afgegeven.

Door een aantal opwaartse bijstellingen van koersdoelen is het gemiddeld koersdoel op dit moment 43,29 wat een verwacht rendement oplevert van meer dan 25% (25,32, red.).