Overnamegeruchten rond Docdata

Recent zijn er geruchten ontstaan over een mogelijke overname van Docdata door de eBay , nadat de Amerikaanse veilingwebsite begin deze week de overname aankondigde van GSI Commerce. Volgens sommige analisten kan eBay een oogje laten vallen op Het Nederlandse e-commercebedrijf om zo de sprong naar Europa te maken.

Door onze redactie

Overname eBay
De Amerikaanse veilingwebsite eBay kondigde afgelopen maandag de overname aan van GSI Commerce. eBay is bereidt 1,96 miljard dollar te betalen voor de Amerikaanse webshopontwikkelaar. Dit komt neer op 29,25 dollar per aandeel GSI, een premie van 50,9% ten opzichte van de slotkoers van het aandeel vorige week vrijdag. Door de overname verkrijgt eBay expertise om grote retailers te helpen hun online orders in te vullen. Daarnaast bouwt het een relatie met grote speelgoed-, elektronica- en boekenwinkels. Deze partijen hebben Amazon.com .com ook geholpen om te groeien en analisten verwachten dat dit ook zo zal zijn bij eBay .

De overname zou de grootste zijn van eBay sinds de overname van Skype voor 2,6 miljard dollar in 2005 en is vooral het gevolg van de stagnerende groei in het aantal veilingen. Analisten vinden de overnameprijs redelijk. Als onderdeel van de overname zal eBay de licenties van de sportmerken alsook 70% van Rue La La en ShopRunner van de hand doen. Volgens eBay zijn deze onderdelen niet belangrijk voor de groeistrategie van het bedrijf. Deze onderdelen zullen worden ondergebracht in een nieuw bedrijf dat wordt opgestart door de oprichter van GSI, Michael Rubin. eBay zal Rubin’s nieuwe bedrijf hiervoor 467 miljoen dollar lenen, waardoor de uiteindelijke waarde van de deal 2,4 miljard dollar bedraagt.

Overname Docdata
Volgens analist Martijn den Drijver toont de deal van eBay niet alleen aan dat DocData substantieel ondergewaardeerd is, maar tevens dat de outlook voor de onafhankelijke e-commerce faciliteerders uitstekend is.

Volgens Den Drijver zou eBay wellicht op korte termijn kunnen kijken naar een mogelijke overname van Docdata , temeer eBay al een belangrijke partner van Docdata is in Europa doordat de Amerikanen Brands4Friends in handen hebben gekregen. Dit is een van de grootste contracten van Docdata in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast is eBay een klant van Docdata in het Verenigd Koninkrijk doordat het de winkels van het Amerikaanse bedrijf daar onderhoudt.

Volgens Den Drijver zou eBay daarom Docdata kunnen overnemen wanneer het besluit de sprong te maken richting Europa wat betreft e-commerce en om op deze manier de reikwijdte van de onderdelen van GSI te vergroten. Het feit dat Docdata de eigenaar is van IAI lijkt geen probleem te zijn aangezien GSI ook onderdelen bezat die niet van belang waren voor eBay , zo besluit de analist. SNS Securities heeft voor Docdata een ‘buy-advies’ uitstaan met een koersdoel van 13,50 euro.

Dit advies is nog maar sinds kort van toepassing bij SNS Securities. Op 3 maart werd namelijk het advies verhoogd van ‘accumulate’ naar ‘buy’ vanwege de in hun ogen zeer sterke jaarcijfers van Docdata en de groeiverwachtingen voor de komende jaren. Het koersdoel werd destijds verhoogd van 10,50 euro naar 13,50 euro. De recente uitlatingen van SNS Securities tonen aan dat zij nog altijd veel vertrouwen in het aandeel hebben.