Orderboek CFE zorgt voor positieve waardering

Het Belgische CFE heeft in het eerste halfjaar van 2008 goede resultaten behaald. Voor het eerst in de geschiedenis van het concern oversteeg het orderboek de grens van 2 miljard euro. Dit kan alleen nog maar stijgen door de recent gepresenteerde plannen van de Delta commissie waarin gesteld wordt dat de Nederlandse dijken verhoogd dienen te worden, wat koren op de molen van CFE is. Analisten zijn overwegend positief over het aandeel.

Goed eerste halfjaar
In het eerste halfjaar van 2008 heeft CFE een omzet geboekt van 837 miljoen euro, een stijging van 34,3% ten opzichte van een jaar eerder. Het netto resultaat kwam uit op 43,7 miljoen euro, waar dit een jaar eerder nog 35 miljoen euro bedroeg.

Voor de eerste keer ooit oversteeg het orderboek van CFE de grens van 2 miljard euro. In de komende is daar nog veel aan toegevoegd dankzij contracten van baggeraar DEME in Dubai, voor de containerhaven in Londen en het project Amoras. DEME is een 50/50 joint venture tussen CFE en Ackermans & van Haaren.

Vooruitzichten
CFE bestuurder Renaud Bentégeat verwacht geen vertraging voor de grote burgerlijke bouw- en baggeractiviteiten. Bentégeat verwacht echter wel dat de markt voor woningbouw in de komende maanden lichtjes zal vertragen, al zal dit niet in hetzelfde tempo zijn als in Frankrijk en Spanje waarneembaar is.

Met name voor DEME zien de vooruitzichten er goed uit. Volgens Bentégeat is er enorm veel vraag naar de milieuactiviteiten van de baggeraar. CFE gaat ook meer deze kant op. Het concern verdiept zich momenteel onder andere in windenergie. Via DEME bouwt CFE mee aan de eerste windmolens in de Noordzee. Tot slot dingt het concern via diverse partnerships mee naar andere windmolenconcessies voor de kust.

Analisten content
Analisten zijn tevreden over voortgang van CFE . Voor het aandeel staan op dit moment 7 koopadviezen uit, met daarnaast 1 houd- en 1 verkoopadvies. Onlangs initieerden de analisten van Ageas Bank nog CFE met een koopadvies. Zij zijn van mening dat de vooruitzichten voor de baggeractiviteiten uitstekend zijn tot tenminste 2012 en dat de vraag het aanbod overtreft. De analisten verwachten een haussepotentieel voor het aandeel van 17%.

Het gemiddeld koersdoel voor het aandeel bedraagt op dit moment 88,29 euro, wat een verwacht rendement oplever van bijna 29% (28,81%, red.).

Voor geheel 2008 verwachten analisten een winst per aandeel van 6,38 euro. In 2007 bedroeg de wpa 4,77 euro. Vanaf 1999 is de wpa elk jaar gestegen met uitzondering van 2002, waar de winst per aandeel uitkwam op 86 cent.