De koersval van Galapagos in perspectief

Forse koersdreun aandeel Galapagos

Deze week kreeg het aandeel Galapagos een forse koersdreun op het nieuws van de FDA dat het medicijn filgotinib niet de markt op mag. De Amerikaanse gigant Gilead Sciences is de houder van de licentie hiervan en was voornemens om het na goedkeuring in de VS commercieel aan te gaan bieden.

De enorme bewegelijkheid van de biotechaandelen is inherent aan de sector verbonden. Ieder jaar zien we aandelen die meer dan een paar honderd procent stijgen maar ook massa's biotechbedrijven gaan failliet.

Grootste verliezers biotech: vooral VS aandelen

Biotech wereldwijd

Het overzicht hierboven toont de biotechaandelen die dit jaar het meeste verloren. Het zijn vooral de Amerikaanse aandelen, vooral microcaps, die en masse verloren. Desalniettemin staat de gemiddelde biotechsector dit jaar een gigantische 73 procent hoger. Dit komt natuurlijk door een paar uitbijters zoals we hier onder zien. Wederom zijn het trouwens ook hier weer de Amerikaanse bedrijven die aan de top van de lijst staan. Dit geeft nog maar eens aan hoe immens groot de Amerikaanse biotechmarkt is.

Biotech winnaars in 2020

Biotech winnaars

Journalist Jurgen Vluijmans van Investment Officer stelt dat zeker de biotech een sector is voor ETF's en zeker niet voor stockpickers. Zijn tweet hier onder vat het perfect samen:
Biotech jurgen vluijmans

Jos Versteeg over Galapagos: koersdoel 200 euroJos Versteeg, analist bij InsingerGilissen, stelt dat het rode licht van de FDA, toch als een donderslag bij heldere hemel kwam. Dit herleid hij ook uit de positieve woorden van Galapapagos' chief medical officer die in het persbericht meldde: "“We are disappointed in this outcome and will evaluate the points raised in the CRL for discussion with the FDA. We continue to believe in the benefit/risk profile of filgotinib in RA, which has been demonstrated in the FINCH Phase 3 clinical program,” said Merdad Parsey, MD, PhD, Chief Medical Officer, Gilead Sciences."

Versteeg rekent op 86 euro cash per aandeel met een koopadvies en een koersdoel van 200 euro.

Het aandeel Galapagos had de laatste jaren een sterk positief koersmomentum. Het aandeel was de afgelopen 10 jaar met een rendement van 1061 procent één van de grote outperformers van haar sector. Het aandeel staat immers nog steeds met een 10-jaars rendement van +1387 procent op plek de derde plek van de Europese biotechaandelen. De recente koersdreun valt in dat licht dus alleszins volkomen mee. Want ook over de kortere perioden zien we totale buy & hold rendementen van meer dan 100 procent voor Galapagos. Wie bijvoorbeeld 5 jaar terug het aandeel kocht staat nog steeds 687 procent hoger.

Het Duitse Sartorius is dus met een 10-jaarswinst van maar liefst 7205 procent met enorme afstand Europa's beste biotechaandeel gebleken. Andere super EU biotechaandelen zijn Eurofins, Morphosys , Qiagen en Innate Pharma. Het zijn dus vooral de Duitse en Franse biotechaandelen die in de EU top staan maar dit komt natuurlijk ook doordat die markten veel groter zijn. Laat u zichzelf echter niet rijk rekenen door deze super rendementen want tegenover deze groep winnaars staat een veel grotere groep met enorme verliezers en een hoop van die biotechbedrijven zijn al lang failliet.

Aandeel Galapagos nr 3 in EU top 10-jaars biotech

<a href='/begrippen/1-aandeel'>Aandeel</a> galapagos rendement


Rendementen Galapagos versus biotechnologiesector

aandelenanalyses

Buy & hold rendementen aandeel Galapagos over diverse periodes, exclusief dividendrendementen

Gemeten vanaf 2012 noteert het aandeel op een winst van 122 procent. Over de afgelopen 3 maanden staat het aandeel op een verlies van 33 procent.

Kerncijfers Europese biotechnologiesector

aandelenanalyses


Gemiddeld wordt voor een aandeel nu 35 maal de winst per aandeel betaald. De sector noteert op 4,73 maal de boekwaarde per aandeel. Sinds 2012 staat de sector op ruim 202 procent winst en sinds 2007 op 241 procent winst.

Over dit jaar komt de omzet volgens de analisten uit op 554,09 miljoen euro. Dit is behoorlijk minder dan de omzet over 2019 toen de omzet 895,89 miljoen euro bedroeg.

Historische omzetten en resultaten Galapagos in beeld plus taxaties 2020

aandeel

Galapagos biotech Mechelen Belgie ©

Galapagos
Galapagos


Wat betreft het resultaat rekenen De meeste analisten op een nettoverlies van 163 miljoen euro. Gezien de laatste analistenconsensus heeft het bedrijf dit jaar een verlies per aandeel van 2,43 euro. Zodoende komt de koerswinstverhouding op -50,19 uit.

De meeste analisten gaan er vanuit dat Galapagos geen dividenden uit zal gaan keren. Het doorsnee dividendrendement van de biotechnologiebedrijven ligt op een summiere 0,06 procent.

Laatste taxaties rond de 142 euro

De meest recente adviezen voor het biotechbedrijf zijn afkomstig van DeGroof Petercam, Bryan Garnier en Barclays.

Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt de marktkapitalisatie van Galapagos' momenteel circa 6,64 miljard euro. Het aandeel Galapagos bewoog de voorbije 12 maanden vrij volatiel. Gemeten vanaf augustus vorig jaar staat het aandeel Galapagos 19 procent in het rood. Het aandeel koerste het laatste jaar tussen de 105 en de 253 euro.

Historische beurskoersen Galapagos

aandeel galapagos

Klikt u hier voor dividend aandeel Galapagos. Het aandeel staat om 12.39 4,14 procent lager op 121,95 euro.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.