Verdeeldheid over automobielsector

Er zijn nog steeds verdeelde opinies over de automobielsector. Negatieve uitbijters zijn vooralsnog small cap Spyker en de blue chip General Motors . Vandaag presenteren verscheidene automobielproducenten hun cijfers over de afgelopen periode. Volvo boekte het tweede kwartaal een nettowinst van 4,03 miljard Zweedse kroon (436 miljoen euro). Dat is 14% minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. De daling is te wijten aan een zwakke verkoop van vrachtwagens in Amerika. In Europa blijft de vraag naar vrachtwagens onverminderd sterk. Vooral Oost-Europa en Rusland dragen bij aan de toename van bestellingen, die is toegenomen met bijna 68%. De automobieltak van Volvo is voorlopig nog eigendom van Ford, maar geruchten gaan dat het moederconcern het van de hand wil doen. Voorlopig ontkent Ford in alle toonaarden. Geïnteresseerden zouden volgens de Britse tabloids Hyundai, Renault en BMW zijn.

Ook PSA, het concern van Citroën en Peugeot en de één na grootste autobouwer van Europa, presenteerde haar cijfers. Er werd in het eerste halfjaar een nettowinst behaald van 492 miljoen euro, wat een stijging is van meer dan 60% vergeleken met de nettowinst die een jaar eerder werd behaald van 306 miljoen euro. Het concern is bezig onder de in februari aangetreden bestuursvoorzitter Christian Streiff om de vaste kosten met 30% terug te brengen. Dit wordt onder andere behaald door het schrappen van banen. Sinds het aantreden van Streiff zijn er al 4800 banen geschrapt. Daarnaast worden er verbeteringen in de productiviteit en de inkoop doorgevoerd.

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Cadillac (onderdeel van General Motors ) haar verkoopverwachtingen gaat bijstellen. De directeur van GM Europe, Carl-Peter Forster, verklaart in een interview dat de verkoopdoelstellingen voor 2010 zijn gehalveerd. Waar het in 2003 nog uitging dat het in 2010 20.000 auto’s zou verkopen, is dit nu teruggebracht tot 10.000.

Vandaag zullen ook Renault en DaimlerChrysler hun cijfers presenteren. DaimlerChrysler staat met een Rating van 4 sterren er goed voor. Samen met BMW en truckproducent MAN AG voeren zij de lijst aan onder de automobielproducenten. Société Générale heeft vooruitlopend op de presentatie door DaimlerChrysler van de halfjaarcijfers hun koopadvies herhaald.

Ondanks de goede cijfers van PSA staat het concern er met Rating van 2,5 sterren middelmatig voor. Er wordt een koerswinstverhouding van 10,08 verwacht voor 2007.