Consensus RBS neutraal

Royal Bank of Scotland heeft bekendgemaakt dat alle ontwikkelingen bij Ageas geen invloed hebben op de Britse financial. Hiermee wil het concern ontzenuwen dat het last heeft van de perikelen bij de Belgisch/Nederlandse bank. Analisten zijn neutraal over het aandeel Royal Bank of Scotland. Wanneer vergeleken met Ageas presteert RBS in de laatste week beduidend beter.

Verkoop ABN AMRO
Royal Bank of Scotland ( RBS ) heeft middels een persbericht bevestigd dat de verkoop van het belang van Ageas in RFS Holdings geen effect zal hebben op de integratievoordelen voor RBS , nog zal het van invloed zijn op de businesses van RBS . RBS stelt dat Ageas reeds al haar aandelen in RFS Holdings in contanten heeft betaald. Wanneer Ageas zou overgaan tot verkoop van haar belang, zullen de daarbij gepaard gaande financiële consequenties in zijn geheel bij Ageas liggen.

Het plan tot de verkoop van ABN AMRO-onderdelen die Ageas heeft bemachtigd door de overname zijn er volgens RBS op gericht om de kracht en integriteit van ABN AMRO te continueren. Deze zullen naar verwachting worden afgerond in het tweede halfjaar van 2009, wat mede afhankelijk is diverse mededingingsautoriteiten.

Halfjaarresultaten
In augustus presenteerde RBS haar halfjaarresultaten over 2008. Er werd een verlies geboekt van 691 miljoen GBp. Een jaar eerder was dit nog een winst van 5,1 miljard GBp. Er werd een verlies per aandeel geboekt van 4,7 pence, tegenover een winst per aandeel van 22,8 pence in het eerste halfjaar van 2007. De totale inkomsten daalden met 1% tot 16,8 miljoen GBp. De operationele winst kwam uit op 5,1 miljoen GBp, een daling van 3%.

Consensus neutraal
Analisten zijn redelijk verdeeld over het aandeel Royal Bank of Scotland wat mede zorgt voor een neutrale consensus. Voor het aandeel zijn op dit moment 8 koop-, 13 houd- en 6 verkoopadviezen afgegeven. De neutrale consensus komt ook terug in de meest recent afgegeven adviezen. Van de 10 meest recent afgegeven adviezen zijn er 2 koop-, 2 verkoop en maar liefst 8 houdadviezen.


Bron: Thomson Reuters

De koers van het aandeel RBS is in een jaar tijd meer dan gehalveerd. Dit is voor een groot deel te wijten aan de kredietcrisis die bijna alle financials heeft getroffen. De bovenstaande grafiek laat de performance van het aandeel RBS (blauwe lijn) zien tegenover die van Ageas (rode lijn). Daarnaast is ter vergelijking de FTSE (groene lijn) opgenomen.

Van oktober 2007 tot en met maart 2008 lopen de lijnen van RBS en Ageas vrijwel evenredig aan elkaar. Beide laten in deze periode een sterke daling zien. Hierna verbetert de performance van Ageas zich licht, terwijl RBS de ingezette trend neerwaarts continueert. Dit gebeurt niet veel later ook bij Ageas waardoor de aandelen eind juli 2008 hetzelfde negatieve rendement hebben van 50%. De afgelopen dagen is het rendement van Ageas dramatisch gekelderd tot -80%. Het rendement van RBS bedroeg op hetzelfde moment -60%.

Wanneer vergeleken met de FTSE zijn beide aandelen underperformers. DE FTSE laat een negatief rendement zien van ‘slechts’ 25%. De performance van de index is in vergelijking met beide aandelen ook veel stabieler te noemen.