Koersdoelverlagingen voor AkzoNobel

AkzoNobel heeft bekendgemaakt dat het zijn aandeleninkoopprogramma zal opschorten vanwege de onzekerheid die er momenteel heerst op de financiële markten. Daarnaast maakte het chemieconcern bekend dat het duizenden banen zal gaan schrappen. Verscheidene analisten hebben naar aanleiding van de berichten hun koersdoelen neerwaarts bijgesteld.

Opschorting
AkzoNobel heeft zijn aandeleninkoopprogramma van 4,6 miljard euro opgeschort vanwege de huidige onzekerheid op de financiële markten. Eind september had het chemieconcern nog voor 3 miljard euro eigen aandelen ingekocht. De resterende 1,6 miljard wordt tijdelijk opgeschort, tot de herfinanciering van de obligaties is voltooid.

Duizenden banen geschrapt
AkzoNobel zal in de komende drie jaar in totaal 3500 banen gaan schrappen om zodoende kosten te besparen. Het grootste gedeelte van de bannen zal verdwijnen bij de divisie decoratieve verven in Noord-Amerika, die kwakkelende is, en Europa. Het is nog onduidelijk hoeveel banen er in Nederland zullen verdwijnen. Tweederde van de te schrappen banen verdwijnen als gevolg van de integratie van het Britse ICI. In totaal telt AkzoNobel op dit moment 66.00 werknemers. Met het schrappen van het hiervoor genoemde aantal banen tezamen met aanvullende kostenbesparingen moet dit leiden tot kostenbesparingen van tenminste 100 miljoen euro.

De CEO van AkzoNobel , Hans Wijers, stelt dat het chemieconcern een enorme groeipotentie heeft. De bestuursvoorzitter stelt in een interview met Belegger.nl dat grote strategische overnames door AkzoNobel in de komende tijd niet hoeven te worden verwacht. Maar het bedrijf wil wel op korte termijn groeien door acquisities. Ondertussen hebben onderdelen binnen AkzoNobel veel last van de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt. ‘We hebben daar te maken met volumedruk, dus proberen we in de kosten te snijden. En we proberen met nieuwe producten te komen, om toch marktaandeel te winnen. De Amerikaanse markt is voorlopig wel de grootste verfmarkt ter wereld. En als de problemen voorbij zijn, is het weer gewoon een heel attractieve markt’, aldus Wijers.

Licht positivisme
Voor het aandeel staan op dit moment 12 koop-, 12 houd- en 4 verkoopadviezen uit. Van de laatste 10 afgegeven adviezen is de helft een houdadvies. Daarnaast zijn er 2 verkoop- en 3 koopadviezen afgegeven. Dit laat, net als de totale consensus zien, dat er een licht positivisme onder de analisten heerst over het aandeel. Analisten zijn positief over het feit dat AkzoNobel zijn doelstellingen voor 2008 handhaaft.

De koers van het aandeel is in een jaar tijd bijna gehalveerd van 60 euro tot de huidige koers van 32,75 euro. Het gemiddeld koersdoel staat op dit moment nog ruim boven de huidige koers op 52,63 euro. Dit was nog hoger vóór de koersdoelverlagingen van verscheidene analisten. Zo werd door de analisten van KBC Securities het koersdoel verlaagd van 60 euro tot 50 euro. De analisten van Société Générale verlaagden het koersdoel met 5 euro tot 32 euro. Dit is het laagst afgegeven koersdoel van de laatste 10 adviezen. Het hoogste koersdoel dat is afgegeven is afkomstig van de analisten van Salander Oppenheim van 64 euro. Dit geeft aan dat er een grote diversiteit is tussen de afgegeven koersdoelen.

Voor geheel 2008 verwachten de analisten, gepolst door Thomson Reuters, op een winst per aandeel van 3,64 euro.