Geruchten rondom Aegon

De marktgeruchten raken ook het Nederlandse Aegon . De verzekeraar heeft recent nog geprobeerd te benadrukken dat het zich distantieert van de crisis in het bankwezen. De koers van het aandeel boekt desondanks de laatste dagen forse verliezen. Analisten zijn recent ook negatiever over het aandeel geworden.

Verzekeraar en geen bank
Het concern meldde via een woordvoerder dat het een verzekeraar is en geen bank. Daarnaast werd een vergelijking met de Amerikaanse verzekeraar American Interantaional Group ( AIG ) door Aegon verworpen. De woordvoerder stelde dat de problemen van AIG niet ontstaan zijn in haar verzekeringsactiviteiten, maar bij de divisie die zich bezighield met de verkoop van complexe gestructureerde producten, zoals kredietderivaten. Zulke activiteiten heeft Aegon niet, aldus de woordvoerder.

Mongeral
Aan het begin van deze maand ( 1oktober, red.) heeft Aegon bekendgemaakt een belang van 50% gekocht te hebben van 50% in de Braziliaanse levensverzekeraar Mongeral. Mogeral is volgens Aegon de op vijf na grootste levensverzekeraar van het land. Een overnamesom werd niet bekendgemaakt. Vorig jaar behaalde Mongeral een omzet van 121 miljoen euro. Het concern heeft 44 kantoren in Brazilië en telt ongeveer 350.000 klanten. Mongeral is in 1835 opgericht en is daarmee één van de oudste verzekeraars van Brazilië.

Aegon stelt dat de overname past in de nieuwe strategie. De verzekeraar wil minder afhankelijk zijn van activiteiten in de Verenigde Staten. Aegon zoekt daarnaast groei door nieuwe producten te introduceren en overnames te doen.

Analisten negatiever
Op het moment staan er voor het aandeel Aegon 10 koop-, 18 houd- en 4 verkoopadviezen uit. Wanneer er wordt gekeken naar de laatste 10 adviezen die zijn afgegeven valt op dat de consensus daarvan negatiever is dan de algemene consensus. Er zijn 2 koop-, 5 houd- en 3 verkoopadviezen afgegeven. Hiermee wordt duidelijk aangetoond dat analisten negatiever zijn geworden over het aandeel.

De koers van het aandeel is gisteren (6 oktober, red.) met 25% gedaald. Dit komt bovenop de daling die het aandeel in een jaar tijd liet zien van 14 euro tot 4,91 euro, een daling van bijna 60%.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt momenteel 10,86 euro, wat een verwacht rendement oplevert van maar liefst 121%. Dit hoge percentage is voornamelijk te relateren in de sterk gedaalde koers van het aandeel.