Münchener Rück kijkt naar expansie mogelijkheden

Münchener Rück, de verzekeringsgroep die tot de grootste behoort in haar sector is geïnteresseerd in expansie mogelijkheden in Azië. Het aandeel heeft een behoorlijke daling moeten ondergaan in de afgelopen week net zoals vele andere bedrijven, maar krijgt van analisten nog steeds meer koop- dan houd- en verkoopadviezen.

Kumho Life Insurance
In de meerderheid die Münchener Rück heeft in de verzekeringsoperatie Ergo hebben zij interesse getoond om te kijken of er een mogelijkheid is, om het Zuid-Koreaanse verzekeringsbedrijf Kumho Life Insurance te verwerven. Hiermee willen zij hun aanwezigheid in Azië vergroten meent Nikolaus von Bomhard, CEO van Münchener Rück. Kumho Life Insurance, dat voor 70% eigenaar is van de Koreaanse luchtvaartmaatschappij, is van plan om met deze verkoop 1 miljard dollar binnen te halen.

Münchener Rück heeft aangegeven dat zij van plan zijn om de activa van AIG over te nemen in Aziatische en Oost-Europese landen. Münchener Rück is nog niet direct in besprekingen met AIG .

Volgens een nieuwsbron zijn bijna 20 bedrijven van Europa, Japan en Canada aan het kijken of zij van Kumho Asiana’s het controlerende gedeelte kunnen overnemen om hun markt in Azië te vergroten.

Adviezen van analisten
Analisten zijn verdeeld over het aandeel Münchener Rück. Het aandeel krijgt van de analisten 20 koop-, 15 houd- en 8 verkoopadviezen. Dit resulteert in een matige consensus en een rating van 3 van de 5 sterren. Het aandeel moet land- en sectorgenoot Allianz ver voor zich dulden qua consensus en rating. Met 32 koop-, 9 houd- en 2 verkoopadviezen is Allianz één van de lijstaanvoerders van de sector verzekeraars. De laatste 5 adviezen die gegeven zijn waren vrij divers. Helvea en Morgan Stanley gaven een houdadvies, Unicredit en J.P. Morgan gaven een koopadvies en Nord Landesbank gaf een verkoopadvies

Voor het complete overzicht Verzekeraars klik hier.

Fundamentals
De Fundamentals van Münchener Rück zien er statistisch gezien prima uit. Met een fors stijgende winst per aandeel van 2004 tot en met 2007 zal er in 2008 een daling te verwachten zijn. De koers-winstverhouding laat vanaf 2004 een daling zien tot en met 2008. De verwachting is dat de k/w van het aandeel in 2009 weer zal dalen ten opzichte van 2008. Het dividend dat het bedrijf uitbetaalt per aandeel stijgt per jaar. In 2004 betaalde het bedrijf nog maar 1.25 euro per aandeel, dit is ondertussen al verhoogd naar 5.50 euro in het jaar 2008. Door de snelle stijgingen van het betaalde dividend ten opzichte van de koers is het dividendrendement gestegen van 1.3% in 2004 tot 5.79% in 2008.

De slotkoers van het aandeel eindigde vrijdag op 85.11 euro. Het gemiddelde koersdoel wat wordt afgegeven door analisten is 130.35 euro. Dit zou een verwachte outperformance opleveren van boven de 50%.