Bijna louter positivisme over Imtech

De Nederlandse technische dienstverlener Imtech heeft het Oostenrijkse ILS overgenomen. Het bestuur van Imtech ziet de overname als een versterking van de posities binnen Europa. Analisten blijven uitermate positief over het aandeel met bijna louter koopadviezen. De overnameprijs is gebaseerd op circa 6,5 keer de EBITA en zal in contanten worden voldaan. De overname zal direct bijdragen aan de winst per aandeel. ILS bezit nagenoeg geen rentedragende nettoschuld. Imtech zal de overname financieren uit haar bestaande financieringsfaciliteiten. Het concern gaat ervan uit dan na deze overname de balans nog sterk genoeg is om haar strategisch plan 2012 uit te voeren.

ILS is opgericht in 1994 en uitgegroeid tot één van de sterkste spelers op de ICT -markt van Oostenrijk. In het gebroken boekjaar 2007/2008 wist ILS met 225 medewerkers ongeveer een omzet van 65 miljoen euro gerealiseerd. Het concern is actief in Oostenrijk en daarnaast in toenemende mate in Slowakije, Slovenië en Kroatië.

Bestuursvoorzitter René van der Bruggen over de overname:

'Enerzijds versterken we onze ICT -positie in Europa. Anderzijds krijgen we vaste voet aan grond in Oostenrijk, één van de landen in Europa waarin we strategisch gezien naar een sterke positie streven. Na eerdere overnames van ICT -bedrijven dit jaar in de UK en België en versterking van onze positie in Duitsland en Zwitserland (totale opbrengsten ruim 59 miljoen euro) vertonen we goede progressie met de uitbouw van onze Europese ICT -positie. ILS is een goed presterende Oostenrijkse ICT -onderneming, die prima bij Imtech past. Opvallend is het brede profiel met een groot aantal IT-specialismen en product-/marktcombinaties. Bovendien betekent deze overname dat we onze samenwerking met IBM en Microsoft wederom versterken Imtech bezit de ambitie om op termijn uit te groeien tot één van de sterkste partners in Europa van zowel IBM als Microsoft . ILS zal zich focussen op verdere groei in Oostenrijk en op de uitbouw van onze ICT -positie in een aantal landen in Oost-Europa, waar sprake is van een snel groeiende ICT -markt.

Het management van ILS zal na de overname aanblijven waardoor de continuïteit is gegarandeerd.

Orders
De afgelopen periode heeft Imtech diverse orders weten binnen te slepen. Zo kreeg het opdrachten uit de maritieme sector voor een totale waarde van bijna 40 miljoen euro om technologische oplossingen toe te passen op twee werkschepen en één luxe (mega)jacht. De Imtech -technologie kan leiden tot een aanzienlijke reductie van het brandstofverbruik en milieubelastende uitstoot.

Ook is het concern uit Gouda door het internationale olie- en gasbedrijf Repsol gekozen als technologiepartner voor een belangrijk deel van de technologie in een nieuwe hightech ‘cooking plant’ op de Repsol -raffinaderij in Cartagena, Spanje. Deze opdracht heeft een waarde van ruim 70 miljoen euro.

Louter positief
Voor het aandeel worden bijna louter koopadviezen afgegeven. In totaal zijn er voor het aandeel 10 koopadviezen afgegeven. Alleen de analisten van Friesland Bank hebben voor het aandeel een verkoopadvies afgegeven. Er zijn geen houdadviezen afgegeven voor het aandeel. De consensus van het aandeel is hierdoor uitermate positief.

De koers van het aandeel is in de afgelopen maand hard gedaald van 14 euro tot bijna 10 euro. De koers van het aandeel ligt momenteel op 11,49 euro. Het gemiddeld koersdoel voor het aandeel bedraagt momenteel 20,50 euro wat een verwacht rendement oplevert van 78,42%.