Zwitserse financials krijgen kapitaalinjectie

Zwitserland maakte vandaag bekend dat het voor miljarden aan nieuw kapitaal gaat verstrekken aan UBS en Credit Suisse . UBS gaat hierbij leunen op het belang dat de Zwitserse overheid heeft genomen in de bank Credit Suisse heeft via bestaande aandeelhouders een kapitaalinjectie gerealiseerd van 6,5 miljard euro. Analisten zijn over het algemeen meer te spreken over UBS dan over Credit Suisse .

Injecties
UBS zal van de regering een kapitaalinjectie krijgen van 6 miljard Zwitserse frank (3,9 miljard euro) in ruil voor waardepapieren. Daarnaast krijgt de bank de mogelijkheid om risicovolle investeringen ter waarde van zo’n 60 miljard Zwitserse frank (44,8 miljard euro) weg te strepen op de balans. Deze bezittingen zullen terecht komen in een speciaal fonds dat hiervoor in het leven zal worden geroepen door de Zwitserse centrale bank. Door deze maatregelen wordt UBS behoed voor verdere afschrijvingen en verliezen als gevolg van deze investeringen., aldus de bank.

De getroffen maatregelen zullen ertoe leiden dat de Zwitserse overheid een belang van ongeveer 9% verwerft in de grootste bank van Zwitserland. Het Zwitserse parlement moet zich nog uitspreken over de voorgenomen plannen.

De overheid zal zich volgens UBS niet bemoeien met het bestuur van de bank. Er zullen ook geen grenzen worden gesteld aan de topbeloningen binnen UBS . Echter, de bank zal zich wel houden aan het algemeen geaccepteerd beleid inzake beloningen.

Credit Suisse heeft door de uitgifte van nieuwe aandelen 10 miljard Zwitserse frank (6,5 miljard euro) opgehaald. De uitgifte genoot vooral steun van bestaande aandeelhouders en dan met name de Golfstaat Qatar. Verder maakte Credit Suisse bekend voor het derde kwartaal van 2008 te rekenen op een nettoverlies van ongeveer 1,3 miljard Zwitserse frank (850 miljoen euro). Er zal bij de investeringstak waarschijnlijk een verlies vóór belastingen worden afgeschreven van 3,2 miljard Zwitserse frank (2 miljard euro) en afschrijvingen worden geboekt van ongeveer 2,4 miljard Zwitserse frank (1,5 miljard euro).

Negatieve rendementen
Analisten hebben voor het aandeel UBS 16 koop-, 14 houd- en 4 verkoopadviezen afgegeven. Voor Credit Suisse staan 12 koop-, 14 houd- en 6 verkoopadviezen uit. Dit toont duidelijk dat analisten positiever zijn over UBS dan over Credit Suisse . De consensus voor UBS is overwegend positief, waar deze van Credit Suisse neutraal is.


Bron: ThomsonReuters

De grafiek hierboven toont de rendementen van Credit Suisse (blauwe lijn) en UBS (rode lijn). Te zien is dat de performance van beide aandelen, net als bijna alle financials, negatief is. In de afgelopen 2 maanden heeft het aandeel Credit Suisse flinke schommelingen laten zien. Momenteel noteert UBS met een rendement van -65%, Credit Suisse doet het iets beter met een rendement van -40%.