InBev zet overname door ondanks uitlatingen van analisten

AB InBev en Anheuser-Busch zijn wat problemen opgelopen in trend van de overname, die AB InBev wil doen. De problemen worden veroorzaakt door sectorgenoot Grupo Modelo, die voor 50,2% in handen is van AnHeuser-Busch. Als AB InBev en Anheuser-Busch de overname rond krijgen zullen zij samen de grootste brouwer ter wereld vormen met meer dan een kwart van de wereldwijde bierproductie.

Anheuser-Busch
Anheuser-Busch is een leidende Amerikaanse bierbrouwer die rond de 48,5% van de bierverkoop in de Verenigde Staten voor zijn rekening neemt. Grote namen zoals Budweiser en Bud Light vallen onder deze brouwer. Verder heeft Anheuser-Busch een belang van 50% in het Mexicaanse Grupo Modelo, die op zijn beurt weer een belang van 27% heeft in de Chinese brouwer Tsingtao.

Grupo Modelo
Grupo Modelo, de Mexicaanse bierbrouwer spant een arbitragezaak aan tegen Anheuser-Busch, die voor 50,2% Grupo Modelo in handen heeft. Grupo Modelo is niets gevraagd over de overname en is hiermee niet content. De onderhandelingen waren al maandenlang bezig, maar Anheuser-Busch heeft in juli ingestemd met de overname door het Belgisch-Braziliaanse AB InBev .

De akkoorden die gemaakt zijn tussen Modelo en Anheuser-Busch zijn dat de Amerikaanse producent zijn belang niet aan een concurrent uit de biersector mag verkopen. Op basis van die akkoorden vraagt Modelo aan Anheuser-Busch om de 50% aandelen die zij bezitten van Modelo eerst aan te bieden aan de groot aandeelhouders van Modelo. Dit zijn de zogenaamde serie A-aandeelhouders.

AB InBev heeft geprobeerd om er vriendschappelijk uit te komen met Modelo, maar dat schijnt nu niet meer te lukken. De Amerikaanse producent heeft verklaard dat de klachten van Grupo Modelo over de overname ongegrond zijn en verwachten dat de overname nog altijd voor het einde van het jaar afgerond kan zijn. Wegens onrustige marktomstandigheden heeft AB InBev nog eerder deze maand een emissie van aandelen uitgesteld om geld voor de overname op te halen.

AB InBev heeft verklaard dat er voor de overname genoeg financiële garanties zijn van leidinggevende financiële instellingen. Hiermee heeft AB InBev reactie gegeven op uitlatingen van Amerikaanse analisten die niet zeker zijn of de bankencrisis AB InBev nog wel zou toelaten de overname van Anheuser-Busch te realiseren. Dit zou voor een bedrag van 52 miljard dollar in de boeken gaan.

Vergadering overname
Anheuser-Busch heeft aangegeven een speciale vergadering te houden voor aandeelhouders om de combinatie van AB InBev en Anheuser-Busch te overwegen en erop te stemmen. De vergadering zal op 12 november gehouden worden in New York. Als de transactie gesloten is zullen de aandeelhouders van Anheuser-Busch het recht hebben om het aandeel voor 70 dollar weg te doen. Anheuser-Busch zal hierdoor een indirecte, maar volledige dochteronderneming van AB InBev worden. Het aandeel Anheuser-Busch staat op het moment ongeveer op 62 dollar.

Analisten overwegend positief
Analisten die een advies hebben uitgegeven over het aandeel AB InBev zijn overwegend positief. Met een totaal van 13 koop-, 8 houd- en 3 verkoopadviezen heeft AB InBev een redelijke consensus en een rating van 3.5 van de 5 sterren. Hiermee laat AB InBev concurrenten zoals SAB Miller en Heineken achter zich qua consensus en rating. De meest recente drie wijzigingen kwamen van Natixis(verkoopadvies), Ca Cheuvreux (koopadvies) en Sanford (koopadvies).

Fundamentals
De winst per aandeel heeft van 2004 tot en met 2007 een stijging gemaakt van 1.49 euro tot 3.59 euro. In 2008 en 2009 blijft de winst per aandeel redelijk constant. De koers-winstverhouding heeft van 2005 tot en met de verwachting van 2009 een daling ondergaan. Het dividendrendement heeft van 2004 tot en met 2007 redelijk constant gestaan. In 2008 zal het dividend waarschijnlijk veel hoger uitpakken dan de voorgaande jaren, wat ook meteen een hoger dividendrendement oplevert.

Het aandeel sloot gister op een waarde van 30.99 euro, terwijl analisten het aandeel een gemiddeld koersdoel geven van 52.38 euro. Dit zou een verwachte outperformance van 69.06% opleveren.